fallback

Британски лорд иска забрана на кипърските компании за имоти в страната

Опасенията са предизвикани от липсата на прозрачност на пазара на имоти в Кипър, който не дава достатъчно гаранции на купувачите

12:37 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кипърският пазар на имоти, който вече бе сериозно засегнат от глобалната криза и от накърнената репутация сред международните купувачи, наскоро получи нов удар, идващ от британската Камара на лордовете.

Лорд Джоунс от Челтнъм е призовал британското правителство да забрани кипърските компании за имоти и да затвори техните офиси на Острова.

Наред с това той е поискал на кипърските компании да бъде забранено да участват в международни изложения за имоти. Той е призовал британското правителство да си сътрудничи със своите партньори в ЕС, за да бъде оказан натиск върху правителството на Кипър, което да вземе мерки срещу продавачи на имоти, които са си запазили правото на собственост след осъществяване на продажба, съобщават британските медии.

Опасенията на лорда са предизвикани от липсата на прозрачност на пазара на имоти в Кипър, който не дава достатъчно гаранции за сигурност над правото на собственост на чуждестранните купувачи на имоти.

В този контекст той е поискал от британското правителство да засили предупрежденията сред потенциалните купувачи на имоти в Кипър относно риска да загубят парите си.

Преди кризата Кипър беше третата по популярност чуждестранна дестинация за покупка на имот за британците след Испания и Франция. По някои данни над 60 хил. британци са купили имот в страната.

Британското правителство се очаква да отговори на исканията на лорда до 25 юни.

По информация на някои кипърски издания „защитата на правата на купувача не е приоритет на кипърското правителство, нито на банките, нито на предприемачите“. В случай че предприемач фалира преди завършване на даден проект купувач, който все още не е получил документ за собственост върху имота, може да загуби както парите си, така и имота, тъй като банките могат да предявят претенции към имота, който предприемачът е ползвал за обезпечение срещу заема си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback