fallback

Европа със сравнително по-висок дял инвеститори в имоти с позитивна нагласа

Общо 17% от инвеститорите в Европа очакват активността да се повиши през 2009 г., в сравнение със 77%, които очакват понижение

15:01 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки песимистичните настроения сред инвеститорите в имоти по света в Европа делът на тези, които имат оптимистични очаквания за инвестиционната активност на пазара през 2009 г., е сред по-високите.

Общо17% от европейските инвеститори в имоти очакват обемът на инвестициите да се повиши през 2009 г. в сравнение с предходната, сочи проучване на консултантската компания DTZ. Това се сравнява с 8% от инвеститорите в глобален мащаб, които очакват повишение. Най-много са оптимистите в Тихоокеанския регион, където 20% от инвеститорите смятат, че обемът на инвестициите в имоти през 2009 г. ще се покачи.

Като цяло обаче значително по-голяма част от инвеститорите по света очакват понижения. За Европа техният дял е 77% в сравнение със 72% за Тихоокеанските пазари и 78% в глобален план.

Най-песимистични са очакванията на инвеститорите в имоти в Северна Америка, където 82% от тях очакват понижение, спрямо 13%, които очакват повишение в инвестиционния обем в сравнение с миналата година. Останалите смятат, че той ще се запази непроменен.

Прогнозите за глобалните пазари на имоти на DTZ са в съответствие с мрачната картина за икономиката в краткосрочен план. Компанията цитира проучване на Oxford Economics, според което глобалната икономика ще започне да се възстановява през втората половина на 2010 г. и до 2012 г. ще се възвърне към дългосрочния възходящ тренд.

Тенденциите за заетостта в сферата на финансите и бизнес услугите, които са от особено значение за офис сектора, показват смесена картина на различните пазари. Като цяло обаче те са в посока надолу за 2009 г., с минимално или никакво подобрение за 2010 г., с очакване за умерени данни за подобрение през 2011 г. и завръщане към дългосрочен възходящ тренд от 3-4% едва през 2012 г.

Отражението на тези очаквания върху наемните нива, които са главен фактор за инвестиционните нагласи, ще бъде също отрицателно. От компанията очакват, че наемите ще се понижават включително и през 2010 г. и ще се стабилизират през 2011 г., преди да се върнат към своя ръст през 2012 г. Въпреки това от DTZ не смятат, че наемите ще се върнат към своите нива от 2007/08 г. в рамките на разглеждания период.

Ефектът от наемите върху инвестиционната възвръщаемост отчасти ще бъде компенсиран от стабилизацията на доходността, която на някои пазари ще започне да се свива дори още през 2009 г. Въпреки това на някои места спадът на наемите ще доведе до значително понижение на пазарната възвръщаемост.

В глобален план от компанията очакват, че възвръщаемостта при офис сегмента ще бъде около -20% през 2009 г. и нула или малко над нулата през следващата година. За другите сегменти на пазара на имоти се очакват формирането на подобен профил и сходни процеси, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 22.08.22 г.
fallback