fallback

Покупките на земеделска земя в Румъния равни на четвърт от миналогодишните

Чуждестранните инвеститори са склонни да платят до 4000 евро на хектар

12:27 | 15.06.09 г.

Чуждестранните инвеститори, останали на румънския пазар, са склонни да платят до 4000 евро на хектар (400 евро на декар) земеделска земя, при положение че парцелът присъства в държавния регистър, има всички необходими документи и те са изрядни. Важен фактор е също наличието на обща граница между парцелите. 

Сделките със земеделска земя, при които е посредничила адвокатската кантора Gilescu & Partenerii CHSH, не надхвърлят 2 хил. хектара през първите пет месеца на годината, докато през първото полугодие на 2008 г. през компанията са били реализирани покупки на 10 хил. хектара земя.

„Докато преди кризата се купуваха по 200-300 хектара на месец, сега са 50-70 хектара. Повечето гледат да консолидират инфраструктурата успоредно, разменят земя с други инвеститори, за да имат съседни парцели и да започне земеделска дейност“, обяснява Влад Чирджан, адвокат в Gilescu & Partenerii CHSH пред ZF.

Обявите за продажба на земеделска земя в страната са с офертни цени от порядъка на 2500-6000 евро за хектар, в зависимост от големината на масива, а купувачите са на етап „събиране на информация“ и се въздържат от покупки, съобщи миналия месец румънското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 08.09.22 г.
fallback