fallback

Акция на седмицата – Прайм Пропърти БГ АДСИЦ

За последните 12 месеца над 52% от капитала на компанията смениха собственика си

10:30 | 13.06.09 г.

През седмицата в една сделка бяха прехвърлени над 6,2 млн. броя акции, или 17% от капитала на акционерното дружество със специална инвестиционна цел Прайм Пропърти БГ, което мотивира екипа на Investor.bg да избере книжата на компанията за победител в поредното издание „Акция на седмицата“.

За последните 12 месеца над 52% от капитала на компанията смениха собственика си, което прави Прайм Пропърти БГ едно от най-търгуваните дружества със специална инвестиционна цел.

„Сделките с акциите на Прайм Пропърти БГ, както и с акции на други дружества от този тип през последните месеци са знак, че инвеститорският интерес към фондовете за недвижими имоти не се е повлиял в такава степен от кризата, както това се случва в други сектори”, коментира Петър Сяров, директор връзки с инвеститорите на дружеството.

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ инвестира в търговски, офис, жилищни площи и ваканционни имоти, като проектите му са на обща стойност над 120 млн. евро.

Сред проектите на дружеството са офис сграда на ул. „Антим I“ в София с разгъната застроена площ 2650 кв. м, търговски и офис център “Предгаров площад” в района на Централна гара в столицата, жилищна сграда на ул. "Черковна" в центъра на София.

Друг проект на Прайм Пропърти БГ е ваканционното селище The Lighthouse („Фарът”), който се намира в с. “Св. Влас”, близо до Слънчев бряг. Комплексът разполага с жилищна площ от близо 8000 кв. м.

Компанията планира да изгради ваканционното селище Coral Residence („Корал Резидънс”), което ще бъде построено на север от Лозенец, община Царево. Земята, върху която ще бъде построен комплексът, е с площ 40 407 кв. м, а разгънатата застроена площ – над 40 хил. кв. м.

Друг проект на дружеството включва изграждане на първия Бизнес парк в Пловдив, като на територия от близо 50 дка ще бъдат застроени не повече от 100 хил. кв. м. Предвижда се окончателното завършване и въвеждане в експлоатация да бъде през 2011, като инвестицията в този проект ще възлезе на 64 млн. евро.

През март тази година Прайм Пропърти БГ АДСИЦ получи разрешение за строеж на сграда „Прайм Бизнес Център“. Бизнес сградата, която е клас А, ще бъде изградена в централната част на София, на ул. „Пиротска” като инвестираните средства ще са 20 млн. евро. Бизнес центърът е с надземна разгъната застроена площ от 18 650 кв. м и подземна 9370 кв. м. Площта на терена е 2400 кв. м. Строителството на сградата ще започне тази година, а окончателното завършване се планира за 2011 г.

Миналата година Прайм Пропърти БГ отчете загуба от 5,5 млн. лв. след обезценка на имоти за 6,3 млн. лв.

Активите на дружеството са на стойност по баланс от близо 70 млн. лв., 64 млн. лв. от които са финансирани със собствен капитал.

През последните 12 месеца акциите на Прайм Пропърти БГ изгубиха 46% до 0,75 лева за брой.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
fallback