fallback

Не очакват повишение на кредитирането за пазара на имоти преди 2011 г.

Почти половината от кредиторите в световен план очакват спад в новите кредити за 2009 в сравнение с 2008

16:48 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

При всякакви оценки на ситуацията на световния пазар на имоти през 2009 г. тя трябва да се разглежда в контекста на затруднената икономическа обстановка. Докато редица експерти се опитват да видят първите признаци на подобрение или коментират дали най-лошото от спада на пазара на имоти и на фондовите борси е преминало, добре е тези факти да се разглеждат в перспектива, казват в свое проучване от консултантската компания DTZ.

През 2008 г. глобалният БВП бе по-нисък от очакваното, а прогнозите за тази година са за световна рецесия, в сравнение с очаквания ръст от 4% през миналата година. За следващата година нещата също не изглеждат много по-добре.

Намираме се в много по-затруднена икономическа обстановка, отколкото миналата година си мислехме, че ще бъдем, пише в анализа. Времената за сектора на имотите все още са и стават все по-трудни, като финансирането все още се осигурява много трудно, а цената на кредитирането остава твърде висока и няма никаква връзка с основните лихвени нива на банките.

В този контекст са и очакванията на кредиторите, взели участие в проучването на компанията, относно активността си в обозримото бъдеще.

Запитани за своята политика по отношение на новото кредитиране тази година, почти половината от всички кредитори очакват спад в кредитирането за 2009 г. в сравнение с 2008 г., като само една пета очакват то да се покачи. За 2010 г. съотношението се променя в полза на тези, които очакват увеличение на кредитирането.

Въпреки това, запитани за условията за кредитиране като цяло на пазара, почти 60% от кредиторите не очакват значително подобряване на дълговите пазари преди края на 2010 г.

Това не говори добре и за перспективите за увеличение на притока на капитали към пазара на имоти в скоро време, коментират от компанията.

Наред с това кредиторите очакват и без това вече доста ниското съотношение на кредита към стойността на финансирания имот да продължи да се понижава, а цената на кредитния ресурс да се покачва.

Така че посланието, което идва от кредитните институции, е, че условията през 2009 и като цяло 2010 г. ще останат изключително затруднени, цената на кредитирането ще продължава да се покачва, условията за финансиране – да се затягат, а обемите на кредитиране ще се свиват, особено за регионите, които не представляват основен периметър на действие за кредиторите, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 08.09.22 г.
fallback