fallback

Ръст в активността по привличане на капитали в сектора на имоти в Европа

Стойността на привлечените капитали в сектора на имоти в Европа от началото на годината се очаква да надхвърли 6 млрд. евро в близките месеци

13:20 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Десетки публични компании за имоти в Европа, повечето от които във Великобритания, са привлекли над 4,6 млрд. евро свеж капитал от началото на 2009 г., като тази тенденция се очаква да се запази и занапред през годината. Това сочат резултатите от проучване, проведено от PropertyEU.

Според него поне още девет публични компании за имоти от Франция, Италия, Белгия, Финландия и Великобритания са към края на процеса от набирането на капитал на обща стойност 1,5 млрд. евро.

След скорошните увеличения на капитала от страна на холандските Corio, която набра 258 млн. евро и NSI с 40 млн. евро, италианската Pirelli RE вероятно ще осъществи следващото по големина привличане на капитал, пише изданието. След като приключи първото тримесечие със загуба от 15 млн. евро, компанията обяви, че смята да осъществи мащабно предлагане на акции на преференциални цени през юни.

В повечето случаи привлечените средства се използват за попълване на финансови празнини в баланса на компаниите. Въпреки това някои смятат да ги използват за придобивания или развитие на проекти.

Наскоро белгийската компания WDP, специализирана в развитието и управлението на складови комплекси, съобщи, че смята да привлече 72 млн. евро, от които 37 млн. евро ще бъдат използвани за финансирането на нови проекти. Останалите средства ще отидат за погасяване на краткосрочни задължения на компанията.

По-рано тази седмица стана ясно, че консултантските компании за имоти CBRE и JLL смятат да наберат капитал на обща стойност 800 млн. долара, за да изплатят свои задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 28.08.22 г.
fallback