fallback

Паркинг на мястото на проваления проект за най-висок небостъргач в Европа

Липсата на средства е наложила окончателното прекратяване на проекта

13:11 | 12.06.09 г.

Проектът за най-висок небостъргач в Европа „Кула Русия” в Москва на известния архитект Норман Фостър изобщо няма да бъде построен, потвърдиха от компанията инвеститор Russian Land. Вместо него на терена с площ 2,4 хектара ще бъда изграден паркинг за 3000 автомобила, който ще се ползва от съществуващите сгради в комплекса Moscow City, пише PropertyWire.

В края на миналата година собственикът на Russian Land - руският петролен магнат Шалва Чигирински, съобщи, че реализацията на кулата, която е трябвало да приключи през 2011, временно е преустановена.

Сега става ясно обаче, че не могат да бъдат намерени необходимите 2 млрд. долара за проекта след серия от преговори за финансиране. Интерес към покупка на проекта е бил проявен от един от водещите в Русия строителни предприемачи – Mirax. Преговори са били водени и със Sibir Energy, но са се провалили заради клаузите за конфликт на интереси, тъй като Чигирински притежава значителен дял в нефтената компания.

От Russia Land даже са обмисляли и построяване на по-ниска кула – с около 400 метра по-малко от първоначално планираната височина от 620 метра. Този вариант също е отпаднал заради липса на достатъчно средства.

Сградата трябваше да да включва офиси, хотел, търговски площи и апартаменти със самостоятелни градини. Проектът е трябвало да се превърне в най-високата сграда с естествена вентилация в света и символ на икономическото и социално развитие на руската столица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
fallback