fallback

Очакват цените на имотите в ОАЕ да стигнат дъното до края на годината

Въпреки скорошните данни за ръст на цените в някои емирства от Deutsche Bank очакват цените отново да започнат да се понижават

10:47 | 12.06.09 г.

Цените на имотите в Обединените арабски емирства (OAE) може да се понижат с още 20 на сто и да спрат низходящото си движение до края на годината, показва доклад на Deutsche Bank, цитиран от местния всекидневник The National.

Прогнозите следват данни за ръст в цените през изминалите два месеца в някои райони на Дубай и Абу Даби. Очаква се обаче цените да започнат отново да се понижават заради предстоящата поява на много нови имоти на пазара.

„Оставаме предпазливи предвид ограничения брой на сделките и продължителната тенденция на спад в наемите”, отбелязват анализаторите в доклада.

Досега световната финансова криза е отнела около 50 на сто от стойността на имотите в Дубай спрямо техния връх през август миналата година, докато цените в  Абу Даби спаднаха с около 30 на сто, се казва в доклада.

Процентът на непродадените имоти в Дубай може да се увеличи двойно до една трета до края на следващата година, прогнозираха по-рано от UBS.

Като основно предизвикателство пред строителните предприемачи докладът посочва растящия дял на необслужените ипотеки.

„Предприемачите, участващи в проучването, ще трябва да съберат около 38 млрд. дирхама (10,34 млрд. долара) от вноски на клиенти в следващите две години, които според нас ще е доста трудно”, се казва в доклада.

Все пак признаци на стабилизиране могат да се видят напоследък, като много брокери на имоти и банкери твърдят, че цените в някои области на емирствата са започнали да се възстановяват след деветмесечно понижение.

Проучване на HSBC отчете, че цените в Дубай са се повишили с 4 на сто през април в сравнение с март и с още 5 на сто през май.

Цените на апартаментите, които формират 85 на сто от сделките, се увеличиха с 9% миналия месец, а вилите в емирството поевтиняха с 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 12.06.09 г.
fallback