fallback

Преустройството на сутерени и мазета в стаи все по-популярно на Острова

Подземните пространства могат да се преустроят в различни помещения, но не стават за спални

12:35 | 11.06.09 г.

Все повече собственици на къщи във Великобритания превръщат сутерени и мазета в уютни семейни стаи, вместо да търсят да купят по-голям имот. Преустройството на подземните помещения може да бъде амбициозно (огромни подземни пространства с басейни и фитнес зали), артистично (което прилича повече на арт инсталация) или просто практичен начин за средностатистическо семейство да увеличи жизненото си пространство, пише Telegraph.

Сутерените са подходящи за стаи за гледане на телевизия или кино, стаи за игри или забави, домашен офис, кабинет, фитнес зала, стая за кухненски уреди, помещения за музикални упражнения например с барабани или цигулка. Не стават за спални поради съображения за пожарна безопасност, според които спалните трябва да имат прозорци с възможност за излаз.

Хидроизолация

„Най-важното нещо за всеки такъв проект е хидроизолацията да се направи правилно. Ако е направена лошо, парите отиват на вятъра – влагата рано или късно ще се върне“, казва Антони Фаретрас, който наскоро е завършил подобно преустройство.

Експертът по реновиране Майкъл Холмс, главен редактор на списание Real Homes, е съгласен с това мнение. По думите му при всички случаи изолацията трябва да се направи от надеждна компания с доказан опит, независимо дали е специализирана, или строителна.

Струва ли си?

Преустройството на сутерен не е евтино, както и да се прави. Семейство на Фаретрас е инвестирало 25 хил. паунда в тяхното, срещу което са получили площ с размер около 50 кв. м, разпределена в три помещения – стая за игри, кабинет и стая с пералня, сушилня и други уреди.

Според изчисленията на Холмс разходите за подобна площ може да излязат и два пъти повече, в зависимост от самия имот, какво точно се прави и дали за всичко се ангажират специалисти.

Претегляне на разходите

Ако обаче става въпрос за изкопаване на ново подземно пространство вместо преустройство на съществуващо мазе, цената нараства и има смисъл само ако стойността на самия имот също е висока, примерно ако той се намира в центъра на Лондон.

Маги Смит, маркетинг мениджър на London Basement Company – компания, специализирана в изкопаване на нови сутерени или увеличаване на размера и дълбочината на съществуващи, казва, че макар подобни преустройства да са спечелили популярност наскоро през годините на бума, в условията на рецесия също продължават да имат много работа.

„За последните пет години имаме 70% ръст на броя проекти, които сме изпълнили. Хората изглежда напоследък не искат да продават на по-ниски цени, затова влагат парите си в сутерени и мазета, така да се каже“, казва тя.

Съседите

Съседите разбираемо ще бъде притеснени, ако се копае близо до основите на тяхната къща. Според законодателството във Великобритания трябва да се направи консултация със съседите, с които се споделя обща стена, като те имат право да изискат писмен доклад. За да се избегнат евентуални оплаквания, е добре нещата се обсъдят предварително с тях.

Важно е да проучи дали трябва да се издаде разрешително, ако става въпрос за изкопаване на ново мазе, както и да се спазват строителни норми – за да стане обитаемо, пространството се нуждае от вентилация, достатъчна височина на таваните и противопожарни мерки.

Приблизителни разходи за преустройство на сутерен във Великобритания (според Real Homes):

- 850-1150 паунда на кв. метър за съществуващо мазе

- 1650-2200 паунда на кв. м, ако съществуващият под трябва да свали по-надолу, за да имат стаите минимална височина от 2 метра

- 3000-4000 паунда на кв. метър, ако трябва да се изкопаят нови помещения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
fallback