fallback

Консултантски компании за имоти привличат капитал, за да изплащат дългове

CBRE и JLL ще набират общо 800 млн. долара, за да погасят свои задължения

14:51 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

В условията на спад в инвестиционните обеми на пазара на имоти, стойностите на имотите и покачването на доходността, които консултантските компании отчитат, ситуацията на пазара засяга сериозно и консултантската дейност.

Пониженият обем сделки, за които посредничат, и по-малкото проекти, които консултират, доведоха до значително свиване на приходите за консултантите и в някои случаи причиниха затруднения в оперативния им процес.

Днес бе съобщено, че две от големите международни консултантски компании ще привличат капитали, за да изплатят част от своите дългове. CBRE и Jones Lang LaSalle (JLL) смятат да наберат капитал на обща стойност 800 млн. долара.

CB Richard Ellis (CBRE) съобщи планове за продажбата на 10-годишни облигации на обща стойност 400 млн. долара, както и акции за 150 млн. долара, за да изплати краткосрочен дълг.

Компанията ще осъществи частно предлагане на облигации с матуритет 2017 г. и ще продаде 13,44 млн. акции на обща стойност 100 млн. долара на компанията за управление на хедж фондове Paulson & Co. Други книжа за 50 млн. долара компанията ще продаде директно на пазара, пише PropertyWeek.

По време на търговията в Ню Йорк вчера книжата на компанията затвориха на ниво от 8,14 долара за брой, което представлява повишение от 88% от началото на годината, но спад с 61% в сравнение с година по-рано. Пазарната й капитализация към момента е на стойност от около 2,1 млрд. долара.

От компанията са казали, че пазарът на имоти продължава да се намира в затруднено положение, а обстановката в сектора е несигурна.

От своя страна Jones Lang LaSalle обяви, че смята да осъществи публично предлагане на 5,5 млн. акции, за да изплати свой дълг. Увеличението на капитала трябва да достигне обща стойност от 200 млн. долара при сегашната цена на акциите на компанията от 37 долара за брой на борсата в Ню Йорк.

За поемател на емисията е била назначена Merrill Lynch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 05.09.22 г.
fallback