fallback

Белведере обмисля продажба на имоти в България, за да плати дълга си

Компанията има задължения на обща стойност около 550 млн. евро

12:23 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажба на „нестратегически активи“, а именно такива в България и Полша, са сред вариантите, които френската компания за вина и спиртни напитки Белведере обмисля, за да успее да плати дълговете си и да излезе от оздравителната процедура, в която се намира.

Това става ясно от информация във френския вестник „Трибюн“, след като в понеделник от фирмата съобщиха на сайта си, че са представили пред съда в Дижон окончателния си план за излизане от тежкото финансово положение, в което се намира.

Към момента групата има дългове в размер на около 550 млн. евро, като оздравителната процедура започна през юли миналата година и бе удължена с шест месеца, за да се позволи продължаването на финансовото преструктуриране.

На 14 септември ще стане ясно дали предложеното разсрочване и управление на дълга ще бъде одобрено от съда и предложено за одобрение и от кредиторите.

Като възможен вариант за справяне със задълженията се предлага и продажбата на „живи активи“, или второстепенни за компанията марки. Става дума за марки в Полша, чиято стойност се оценява на около 200 млн. евро.

У нас компанията притежава заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие Белведере България, която обединява три винарни и две търговски дружества: Домейн Менада, Винарска къща Сакар, Изба Оряховица, Винимпекс ЕАД, Белведере Дистрибуция. През 2004 г. Белведере България предприе мащабно изграждане на нови собствени лозови насаждения в района на Стара Загора и Любимец. За целта в рамките на групата бяха създадени и две нови компании - Менада Винеярдс и Сакар Винеярдс, които да обслужват лозарската програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 07.09.22 г.
fallback