fallback

Все по-малко брокери отчитат спад в цените на британските жилища

Броят на брокерите и оценителите на имоти на Острова, отчели ценови понижения през май, е най-малък от 18 месеца

10:30 | 09.06.09 г.

Броят на анкетираните брокери и оценители на имоти на Острова, отчели ценови понижения на жилищния пазар през май, е бил най-малък от 18 месеца насам, показва изследване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (Rics). Това говори за признаци на стабилизиране на жилищния пазар, пише Bloomberg.

Броят на анкетираните в месечното проучване, които са заявили, че цените на жилищата се понижават, са с 44,1 на сто повече от хората, отчели увеличение. Това са най-добрите резултати от ноември 2007 г., коментират от Rics. Продажбите средно на брокер са се увеличили до 11,8 през трите месеца до края на май. Това е най-високото ниво след август 2008 г.

Броят на имотите, предлагани от брокерите, е намалял до 58,4 миналия месец – спад от 35 на сто спрямо година по-рано и най-ниското ниво от май 2004 г., казват от института.

Проучването на Rics показва и оптимизъм, че цените занапред ще се повишават. Само 11% от анкетираните прогнозират спадове, като това е най-добрият резултат след юли 2007 г., месец преди да започне финансовата криза.

„Доверието на купувачите се увеличава всекидневно”, казва Люк Пендър-Кудлип, брокер от Knight Frank. „Много хора смятат, че вече сме стигнали дъното на пазара”.

По-рано от Nationwide Building Society и Halifax съобщиха за увеличение в цените на жилищата през май, като от първата институция отчетоха ръст в цените на месечна база от 1,2 на сто, а от втората – повишение от 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 11.09.22 г.
fallback