fallback

Почти всяко четвърто жилище на пазара в САЩ е с намалена цена

Средното понижение на първоначалната офертна цена е 10,6%

12:40 | 05.06.09 г.

Цената на почти всяко четвърто жилище за продажба в САЩ към 1 юни е била намалена поне веднъж, откакто е излязло на пазара, сочат данни на портала за имоти Trulia.com.

Цените на общо 23,6% от имотите са били свалени. Средното намаление е 10,6% от първоначалната цена, става ясно от доклад на сайта, с който Ройтерс разполага преди официалното му публикуване.

Тези понижени цени обаче не е задължително да се тълкуват само в отрицателна насока.

„Ценовите намаления може да се окажат най-ефективният пакет от стимули тази година“, коментира Пит Флинт, съосновател и изпълнителен директор на Trulia пред агенцията. Според него това ще стимулира купувачите.

В национален мащаб в доларово изражение общо 27,4 млрд. долара са намалени от цената на всички жилища, които са за продажба към 1 юни, сочат още данните.

При луксозните имоти (с цена над 2 млн. долара) 24% са претърпели корекция надолу на цената, като средното намаление е 14,3% от първоначалната офертна цена. Общо 23,6% от жилищата с цена под 2 млн. долара са били с редуцирана цена, но средното намаление при тях е едва 9,7%.

Флинт съветва собствениците на луксозни имоти да продават само ако се налага.

Цените на 26,2% от еднофамилните жилища за продажба са били свалени поне веднъж, като средната отстъпка е 10%. При апартаментите цената е била намалена поне веднъж при 27% от тях, като средното понижение е 10,6%, сочат данните.

Към 1 юни най-големи понижения на цените се наблюдават в Детройт, Лас Вегас и Маями, като средната офертна цена е паднала с 23%, 16% и 15% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 20.08.22 г.
fallback