fallback

Недоволството от скъпи наеми става повсеместно

След търговците в моловете публично оплакване от скъпи наеми направиха и фермерите

12:36 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Земеделски производители от районите на Шумен и Варна са притеснени, че фондовете за земеделска земя всяка година покачват арендните вноски при ползването на площи от тях. Тази позиция са изразили стопаните по време на регионална среща на членовете на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според фермерите арендните вноски се увеличават с около 20% годишно, докато доходите им не растат с такива темпове.

Подобно оплакване пред медиите направиха вчера и търговците в големите търговски центрове, които на фона на спадащите обороти, трябва да плащат по-високи наеми. 

Фермерите казват още, че фондовете не се съобразяват с конюнктурата на пазара и изискват арендните вноски независимо от реколтата. "Фондовете се държат като бизнес центрове за плащане на наеми", коментират агропроизводители. "Не се съобразяват със засушавания, градушки, наводнения и други природни явления, а това са странични фактори, които са независещи от човека". Също както и моловете не се съобразяват с намалелите продажби в търговските обекти - според позицията на Българската ритейл асоциация.

Друг момент е, че се намираме и в ситуация на световна финансова криза и тенденцията е в обратна посока – спад на цените, посочват земеделските стопани.

Фермерите са против административното определяне на минимална рента, каквито са предложенията на фондовете, залегнали в промените на Закона за арендата. В същото време като неуместна се сочи намесата на държавата в частно-правните отношения по повод предложенията за промени в закона, целящи да ограничат правото на арендатор да обработва над 15 хил. дка земя. Земеделските производители смятат, че това ограничение противоречи на Закона за задълженията и договорите.

Стопаните са недоволни от местната администрация и от службите на Министерство на земеделието и храните, тъй като липсва информация за програмите на ЕС.

Другата гледна точка – тази на собствениците на земеделски земи, също беше представена на пресконференция в края на миналия месец. Според асоциацията на собствениците много стопани, взели земеделска земя под аренда, не си плащат арендните вноски, а Законът за собствеността и ползването на земеделски земи не се прилага с пълна сила за налагане на санкции.

От ръководството на асоциацията подчертаха, че за тези площи стопаните получават и земеделски субсидии, което, без да са декларирани съответните отношения на собственост (аренда), е неправомерно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
fallback