fallback

Въпросът с възстановяването на жилищния пазар остава без еднозначен отговор

Оптимизмът завладя част от участниците на пазара, но засега изглежда недостатъчен

12:03 | 04.06.09 г.

Макар и оптимизмът за състоянието на жилищния пазар у нас да започна да завладява редиците на строителни предприемачи и брокери на имоти, трудно може да се каже същото за хората, взели участие в онлайн анкета на Investor.bg. 

От гласували общо 2711 посетители на сайта в онлайн анкета над една трета (34%) очакват жилищният пазар у нас да се възстанови чак през 2011 г. или по-късно. Това е и отговорът, събрал най-много гласове.

Почти толкова популярна е и нагласата, че пазарът няма да достигне същите нива като досега – така са предпочели да отговорят 31% от анкетираните.

Общо 20% са умерени оптимисти, като възлагат надежди пазарът да се възстанови през 2010 г., а едва 11 на сто са на мнение, че това може да стане до края на текущата година. 4% са предпочели да не се ангажират с мнение.

Тези настроения са далеч от изказаните миналата седмица мнения на представители на строителни компании и агенции на имоти, че пазарът на жилищни имоти в страната вече дава признаци на съживяване – нарастват интересът и активността на потенциалните купувачи, а цените през последните месеци се задържат без понижение, посочиха те.

Оник Латифян от българското представителство на веригата за имоти Century 21 пък прогнозира ден по-късно, че през август ще бъде най-големият спад на пазара, защото традиционно през лятото сделките намаляват много.

След близо половин година „зимен сън“ за пазара на имоти от средата на март се регистрират първите сигнали за неговото събуждане и обръщане на тенденцията на спад в продажбите на месечна база, съобщиха на свой ред вчера от агенцията за имоти Бългериан Пропертис.

„По принцип е много трудно да се даде точна прогноза кога точно ще се възстанови пазарът, всичко зависи от общото икономическо развитие на страната“, коментира за Investor.bg Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти“в консултантската компания Colliers.

По думите й се регистрират намаления на цените, като средно за София офертните цени са паднали с 6%, но в някои райони намалението достига и 15%, особено за имоти, при които ценообразуването не е било реалистично.

Наистина през последния месец-месец и половина има много повече запитвания и огледи, но е рано да се каже дали това води до увеличение и на реално сключените сделки, допълни тя. „Трябва да отмине още малко време, преди да се каже със сигурност“.

Търсене има от страна на хора, които се нуждаят от жилище, а не с цел инвестиция. Основен фактор за голяма част от купувачите остава бъдещата им икономическа сигурност, посочи още Емилова.

Още по темата:

Въпрос за 1 млн. долара: Кога ще се съживи пазарът на имоти у нас?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
fallback