fallback

Имотите в ОАЕ поскъпват през април-май за първи път от месеци

Цените са започнали да се стабилизират в резултат на подновен интерес и изтеглянето на имоти от пазара

12:41 | 02.06.09 г.

Цените на имотите в Обединените арабски емирства се увеличават през април и май, сочат данни на международната банка HSBC. Цените в Дубай и Абу Даби са се повишили с 4% през април спрямо март и с 5% през май, сочи последното й проучване на реализираните сделки. В него обаче се предупреждава, че е твърде рано повишенията да се определят като тенденция.

„Пазарните данни от април и май сочат редица положителни индикатори. Нарастват постигнатите цени при продажба на имоти, обемите също са добре, а банките облекчават условията за кредитиране“, посочва Дейвид Лепър, директор на отдела за проучвания в региона на банката, цитиран от Property Wire.

„Въпреки това няма да забележим устойчива тенденция до по-късно през 2009 г. и макар че забелязваме положително развитие, пазарът като цяло тръгва от много ниска база предвид резките намаления спрямо пика. Ръстът на кредитирането остава слаб, а пред икономиката на ОАЕ има още предизвикателства“, допълва той.

Проучване сред брокери също потвърждава, че цените са започнали да се стабилизират в резултат на подновен интерес и изтеглянето на имоти от пазара или предлагането им под наем. „Изглежда на пазара се върнаха чуждестранните инвеститори и по-голямата част от сделките се реализират с налични средства“, пише в проучването.

Въпреки всичко в сравнение с пика на пазара от септември миналата година цените на имотите са значително по-ниски. При постигнатите цени при сделки намалението е 23%, а при офертните - 65%.

Резултатът е голямо ценово объркване на пазарите в региона. Панически разпродажби от спекуланти в Дубай сваля цените, подкопава доверието и банките не искат да отпускат кредити, смята Мохамед Нимер, главен изпълнителен директор на MAG Group Properties.

Според него масовите разпродажби на спекуланти са допринесли за жилищната криза в Дубай. „Първоначално спекулантите вдигнаха цените до нереалистични нива. Сега отново те вредят на пазара с паническите си продажби и свалянето под справедливата пазарна цена“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
fallback