fallback

Пазарът на имоти в Дубай засегнат от панически разпродажби

Жилищните цени в Дубай са се понижили с 41% през първото тримесечие на тази година

09:32 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Масови разпродажби от страна на спекуланти, чиито покупко-продажби на жилища на зелено преди началото на глобалната криза допринесоха за краха на пазара на имоти в Дубай, „подбива справедливата пазарна цена“ на имотите в страната. Това е мнението на Мохамед Нимер, директор на строително-инвестиционната компания MAG Group Properties, цитиран от Arabian Business.

„Спекулантите в началото бяха отговорни за покачването на цените на имотите до нереалистични нива“, казва той, като добавя, че в момента те продължават да объркват ситуацията на пазара с панически разпродажби, подбивайки пазарната цена.

Въпреки че тази ситуация е добре дошла за купувачите тя обърква участниците на пазара по отношение на това кога той ще започне да се оттласква от дъното, като наред с това отблъсква инвеститорите и банките.

„Това е един порочен кръг. Забравете за предимството от по-ниски строителни цени. Ние трябва да чакаме докато тези принудителни продажби се изчистят от системата. Единствено тогава ще станем свидетели на някаква стабилност и връщане към фундамента, на мястото на нагласа, базирана на страх и несигурност“, казва той.

Въпреки това той остава положително настроен по отношение на дългосрочните перспективи пред пазара в ОАЕ.

„Въпреки че цените на имотите отчетоха драматичен спад през последното тримесечие на 2008 г. и през първото тримесечие на 2009 г. темповете на спад сега значително се забавиха, което показва, че пазарът може би се приближава до дъното“.

По данни на Colliers International жилищните цени в Дубай са се понижили с 41% през първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 04.09.22 г.
fallback