fallback

Цените на британските жилища се задържаха без изменение през май

За първи път от 20 месеца насам не се регистрира месечно понижение

16:16 | 01.06.09 г.

Цените на жилищата в Англия и Уелс остават без изменение през май, като за първи път от 20 месеца насам не се регистрира месечно понижение, съобщиха от компанията за данни в сектора Hometrack.

На годишна база се отчита спад от 9,6%, но краят на серията месечни понижения на цените звучи по-оптимистично в комбинация с положителните новини от ипотечния кредитор Nationwide, който съобщи за повишения на цените през два от последните три месеца.

От Hometrack обясняват стабилните цени през май с ръст на продажбите и недостиг на предлагането, но предупреждават, че перспективата за устойчиво възстановяване все още е слаба.

„Твърде рано е да се изключат бъдещи понижения на цените. Предвид слабите перспективи пред икономиката се очаква цените да останат под низходящ натиск в обозримото бъдеще“, коментира Ричард Донъл, директор проучвания на компанията, цитиран от Ройтерс.

Макар и продавачите на имоти вече да подхождат по-реалистично при ценообразуването на офертите си, обемите продажби остават значително под нормалните, защото купувачите трудно си осигуряват финансиране, допълва той.

Цените вече с около една пета под пиковите си стойности.

Проучването на Hometrack се базира на отговорите на 1776 брокери и оценители на имоти, на които се задава въпроса да изчислят постижимата продажна цена за различни категории имоти. Данните не се коригират спрямо сезоннни фактори, за да се отрази по-голямата активност на британския пазар през пролетта и в началото на лятото.

Данните на държавната агенция Land Registry за април, също публикувани днес, отчитат месечно намаление от 0,3%. Според тях годишният спад запазва темпа си от предходния месец март и възлиза на 16,2%, което е най-голямото понижение в историята на проучването. Данните на агенцията се базират на финализирани продажби. 

С априлското понижение средната цена за жилище в Англия и Уелс пада до 152 898 паунда. Наблюдават се и регионални изключения от общата тенденция към спад, като едно от тях е Лондон, където се регистрира най-голямото месечно повишение – там цените нарастват средно с 1,4% до 302 411 паунда, пише Guardian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 06.09.22 г.
fallback