fallback

Цените на луксозните жилища в Лондон с най-малък спад за тази година

Спрямо април цените регистрираха ръст от 1,6 на сто

09:46 | 01.06.09 г.

Цените на луксозните жилища в Лондон се понижиха с 20 на сто през май спрямо година по-рано и вероятно няма да се върнат до високите нива от 2008 г. през следващите пет години, показва доклад на консултантската компания Knight Frank LLP. Спадът през май е най-малкият след понижението от 16,9 на сто през декември.

Средната стойност на къщите и апартаментите в ценовия сегмент от над 1 млн. паунда в най-скъпите квартали на Лондон намалява в продължение на 11 последователни тримесечия. Темпът на понижение обаче се забави през май и цените регистрираха ръст от 1,6% спрямо април.

Най-висок е ръстът в Мейфеър, където цените се увеличиха с 2,9% през двата месеца до края на май. Цените на жилищата от над 10 млн. паунда нараснаха с 0,8% през този период.

„Ръстът, който сега наблюдаваме на лондонския пазар, може да е краткотраен”, казва Джеймс Хайман от Cluttons LLP. Малко са „убедителните признаци на възстановяване на икономиката в по-широк план”, добавя той.

Хиляди банкери – основните купувачи на луксозни жилища в Лондон, са изправени пред риск да загубят работата си в резултат на кризата, пише Bloomberg. Финансовите компании може да съкратят до 60 хил. работни места до края на 2010 г., сочат данни на изследователската компания Oxford Economics.

Цените на луксозните жилища в Лондон вероятно ще се понижат с общо 30 на сто от пика на пазара през март 2008 г., коментират от Knight Frank. Според Лиам Бейли от компанията за тази година спадът може да е общо 5% - по-малко от последната прогноза на Knight Frank за 10% спад.

Като цяло цените на жилищата във Великобритания спаднаха с 11 на сто през май спрямо година по-рано в сравнение с 15% понижение през април, съобщиха от Nationwide Building Society. На месечна база цените се вдигнаха с 1,2 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 10.09.22 г.
fallback