fallback

Сделките с имоти в Манхатън на 25-годишно дъно

От сектора очакват пазарът на инвестиционни сделки да се стабилизира до края на годината

14:04 | 30.05.09 г.

След тежка 2008 година инвестиционният пазар на имоти в Манхатън продължава да стиска зъби и в началото на 2009 г. Продажбите на имоти в Манхатън са достигнали 25-годишно дъно през първото тримесечие на годината, сочи проучване на агенцията Massey Knakal Realty Services.

“През последните 25 години годишният обем на продажбите беше около 2,5% от всички имоти. Тази стойност достигна връх през 1998 г. с дял от 3,9%. Най-ниската стойност от 1,6% беше през 1992 и 2003. Тези неща са циклични, но през първата част на 2009 г. е 0,7%. Не очаквам да падне по-надолу”, казва управляващият директор Кайл Маст пред CPN.

Погледнато в перспектива до края на годината, прогнозата е общият обем сделки през 2009 г. да падне с 59% в доларово изражение и с 68% като брой транзакции, прогнозира Маст.

„Сигурен съм, че в течение на 2009 обемът на продажбите ще набере скорост. Не очаквам нещата да продължат да се влошават спрямо първото тримесечие. Вярвам, че нещата ще се обърнат. Единствената посока оттук е нагоре и за последния месец и половина отчитаме увеличение на реализираните договори в нашия офис“.

Според проучването многофамилните сгради продължават да бъдат ценен актив. От общо 13 апартаментни сгради, които са продадени през първото тримесечие, три са сгради с асансьори. Над половината от продажбите са за под 5 млн. долара, само две са за по над 10 млн.

Търговските сгради и имотите със смесено предназначение изглежда са под натиск поради увеличеното ниво на незаетост в Ню Йорк като цяло и много инвеститори очакват възвръщаемост от и над 6%, посочва Маст.

Пазарът на проекти регистрира само три продажби през първото тримесечие. Като цяло пазарът на строителни терени е в застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 26.08.22 г.
fallback