fallback

Прогнозират вълна от фалити в сектора на бизнес имотите на Острова

Според експерти досегашните провали на пазара са само „върхът на айсберга”

12:14 | 30.05.09 г.

Фалитите в сектора на бизнес имотите във Великобритания към днешна дата са само малката видима част от проблема, предупреждава Ричард Флеминг, шеф на подразделението за преструктуриране в счетоводителската компания KPMG на Острова.

„Работата ни по уреждане на финансовите проблеми на търговската верига JJB Sports и портфолиото от имоти на Lehman в Азия ни накара да мислим, че това е само върхът на айсберга. Очакваме последваща вълна от фалити в сектора на бизнес имотите с изясняването на истинската стойност на загубите”, коментира Флеминг, цитиран от Telegraph.

По думите му преструктурирането, което ще се изисква в сектора, „може да е следващият голям крайъгълен камък през тази рецесия”.

„С наближаването на края на второто тримесечие и 43 млрд. паунда плащания по ипотеки, които стават изискуеми тази година, може да наблюдаваме период с доста голяма активност”, казва той.

Досега са били направени просрочия по ипотеки върху бизнес имоти за над 10 млрд. паунда и банките започват да губят търпение по отношения на проблемите с кредитополучателите си, пише изданието.

Според експерти финансовите институции стават все по-организирани в това как подхождат към експозициите си към бизнес имоти. Скорошна статистика на британската консултантска компания Begbies Traynor показа увеличение от 87% на годишна база в броя на компаниите с критични финансови проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
fallback