fallback

Непродадени луксозни апартаменти в САЩ се превръщат в студентски общежития

Закъсали строителни предприемачи отстъпват проектите си за ползване от университети в опит да спасят инвестицията си от пълен провал

10:46 | 30.05.09 г.

За някои американски университети рецесията на пазара на имоти, поставила много строители на жилищни сгради в затруднено положение, носи известни ползи. Висши учебни заведения на места като Ню Йорк и Охайо купуват или наемат цели блокове с луксозни апартаменти при много по-малък разход на пари и време, отколкото изисква построяването на общежитие, пише АР.

„Това е чудесна възможност за университетите да придобиват площи, от които силно се нуждаят”, казва Дан Фасуло, управляващ директор на Real Capital Analytics.

За строителните предприемачи подобни сделки спасяват проектите им от тотален провал. Схемите представляват възможна стратегия за излизане от губещи проекти за строителите, позволявайки им да продадат десетки непродадени жилища на един купувач, вместо на парче.

„Те не могат да ги продадат, не могат да им сложат нафталин, не могат да ги разрушат”, казва анализаторът Джак МакКейб. „Строителните предприемачи в момента търсят всякакви начини да не загубят проектите си заради неизплатени заеми”.

Когато започнат учебните занятия тази есен над 300 студенти от университета Johnson & Wales University ще живеят в Capitol Cove, луксозен жилищен проект, който не може да намери купувач от повече от шест месеца.

Строителният предприемач Робърт Рот, построил една от петте сгради, планирани за комплекса, започнал да маркетира апартаментите миналата есен на цена между 350 хил. долара и 550 хил. долара, но оттогава са били направени само четири резервации и никакви продажби.

Студентите, които ще наемат жилищата в комплекса, ще плащат годишни наеми от 10 383 долара за едностайни апартаменти и 9249 долара за стая в двустаен апартамент – цени, сравними с тарифите за настаняване в студентски кампуси.

Рот не дава подробности за условията на договора с университета с изключение на това, че сделката ще помогне за рефинансиране на заемите за строителство, но средствата в никакъв случай няма да са достатъчни за възстановяване на 30-те млн. долара, вече инвестирани в проекта.

След три години Рот възнамерява отново да поеме контрола над комплекса и да го препродаде на частни купувачи, надявайки се пазарът да се е възстановил дотогава и потенциалните купувачи да не бъдат отблъснати от факта, че сградата е служила за студентско общежитие.

Подобна промяна на предназначението на жилищата е стъпка, на която се решават и други строители. Миналата година Колумбийският университет в Ню Йорк плати 67,6 млн. долара за жилищен блок, в който да бъдат настанени студенти и служители на университета, след като сградата, замислена като луксозен проект, не успява да намери купувач.

Друго висше учебно заведение - Capital University в Охайо, пък купи сграда с 30 жилищни единици за 4 млн. долара, преди маркетирана като подходящо място за по-възрастни хора, а сега ще се ползва от около 60 студенти. Според говорител на университета цената на легло в новата сграда е 65 долара в сравнение с 93 долара за легло в общежитие, отворено през януари 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 24.08.22 г.
fallback