fallback

Слаби очаквания за скорошно възстановяване на инвестициите в хотели в ЦИЕ

Повечето инвеститори в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка избягват да продават

13:10 | 29.05.09 г.

Очакванията за активизиране на инвестициите в хотели в краткосрочен план са най-слаби в градовете от Централна и Източна Европа и Великобритания, показва анализ на сентимента сред инвеститорите в хотели в района на Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА), изготвен от Jones Lang LaSalle Hotels.

Районът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който първоначално се показа гъвкав към финансовата криза, сега е изправен пред по-сериозна рецесия в сравнение със Западна Европа, пише Europe Real Estate.

С очакванията за спад в световния туризъм, инвеститорите прогнозират слабо представяне на хотелския сектор през идните месеци, особено при пазарите, преминали през значителен ръст в предлагането през последните години, като Близкия Изток и Северна Африка.

Липсата на ценови консенсус е накарала много инвеститори в хотели да предпочетат да запазят активите си и да изкачат подобряване на пазарните условия, показва проучването.

Резултатите сочат още, че има някои изключения като Дъблин, Лисабон и някои испански курорти, които са били по-сериозно засегнати от рецесията, където инвеститорите са готови да се предпазят от по-нататъшни загуби и да продават сега, тъй като възстановяването може да не настъпи съвсем скоро.

„Последното проучване потвърждава причините за изключително ниската активност, показвайки несигурността на инвеститорите относно нивата на доходност през 2009 г. и това, че никой не иска да купува при спад на пазара”, казва Марк Уин-Смит от компанията.

Средносрочните очаквания за разлика от краткосрочните са се подобрили при почти половината от изследваните градове в сравнение с проучването през октомври 2008 г., като по-голямата част от тях се намират в Западна Европа. За това допринасят намаленията в лихвените проценти, различните мерки за стимулиране на икономиката и усещането за доближаване на дъното на пазара, пише изданието.

Изискваната доходност от инвестициите продължава възходящия си тренд и се увеличи със средно 120 базисни пункта спрямо изследването през октомври 2008 г. Най-голяма възвръщаемост се е изисквала от инвестициите в Москва и Загреб, казва Уин-Смит. „Предвид това, че средната изискваната доходност в този регион достигна 9,2%, инвеститорите стават все по-предпазливи и в момента предпочитат да инвестират на родните си пазари”, коментира той.

Според компанията сентиментът едва ли ще продължи да се влошава, като очакванията са стабилизирането да започне през последното тримесечие на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 27.08.22 г.
fallback