fallback

Началната цена при търг за отнето имущество става 75% от пазарната стойност

Досега този процент беше 50 на сто, имаше предложения за изравняване на началната цена с пазарната

16:30 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Началната цена на дадена вещ, включително и недвижим имот, отнет заради непогасен ипотечен кредит, при предлагане на публична продан ще бъде 75 на сто от пазарната оценка. Това предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс, приети днес на второ четене.

До момента според закона началната цена на имуществото в такива случаи беше 50 на сто от оценката му.

Ако в продължение на три месеца от предаването на вещта в магазин или от обявяването й за продан, вещта не бъде продадена, тя се продава чрез явен търг с устно наддаване при цена равна на 50 на сто от началната.

Отпадна предложението длъжникът да може да обжалва постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, и поради това, че не е уведомен надлежно за цената на вещта или недвижимия имот, върху който е насочено изпълнението.

"Предложението е отхвърлено съвсем правилно. Длъжниците разполагат с достатъчно средства за защита, дори и с възможност за разсрочено плащане. Преди поискването за издаване на изпълнителен лист от страна на кредитора се водят преговори с длъжника и той бива подканен да погаси задължението си. Това означава, че длъжникът никога не може да бъде изненадан от това, че дължи пари. Вземанията са безспорно доказани и няма какво да бъде обжалвано, особено в случаите, в които става дума за недвижими имоти", коментира за Investor.bg частен съдебен изпълнител Веселка Любенова.

"При учредяване на ипотека върху недвижим имот кредитополучателят дава своето съгласие да загуби въпросния имот в случай на непогасяване на кредита", добави Любенова.

Срещу отпадането на предложението възрази Иглика Иванова от левицата. Тя посочи, че не може длъжниците да бъдат оставени без каквато и да било правна защита. По думите й това са хора, които не че не не желаят, а не могат да внесат дълга си. По думите й обжалването би отнело само от два до три месеца.

Независимият депутат Минчо Христов пък отбеляза, че в последните месеци има бум на разорени хора, чиито апартаменти се разпродават. Според него българският парламент застава на страната на имотната мафия. Самият Христов беше предложил началната цена при продажба на търг на имущество да е равна на пазарната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 28.08.22 г.
fallback