fallback

Очакват наплив от паркинги за продан заради кризата в автосектора в САЩ

Затварянето на автокъщи в Щатите вероятно ще окаже натиск върху друг затруднен сектор – този на бизнес имотите

15:32 | 26.05.09 г.

Затварянето на автокъщи в САЩ вероятно ще окаже натиск върху друг затруднен сектор – този на бизнес имотите.

Много дилъри на нови автомобили ще се опитат да продават използвани автомобили или да се фокусират върху по-успешни марки. Същевременно големият брой автокъщи, които се очаква да затворят, ще оставят празни имоти от категорията „със специална цел“, трудни за запълване. Мнозина очакват резултатът да се окаже много празни паркинги.

Засегнатата от кризата автоиндустрия е малко вероятно да нарасне скоро, за да се запълнят празните площи. Търговците, които се опитват да продадат имотите си, може да отчетат големи загуби, тъй като цените на земята са паднали рязко.

„На много места ще бъде сменено предназначението, така че кредиторите на бизнес имоти и инвеститорите следва да се притеснят от перспективата хиляди големи парцели, подходящи за различни проекти, да наводнят внезапно пазара“, казва Сам Чандан, главен икономист на Real Estate Economics в Ню Йорк, цитиран от Financial Times.

Секторът на бизнес имотите в САЩ вече изпитва сериозен натиск. От Националната асоциация на брокерите на имоти (NAR) очакват нивото на незаетост на търговските площи да се покачи от 9,7% миналата година до 15,8% следващата.

Собственикът на автокъщата LaFlam Chrysler в Ню Джърси Джеймс Лафлам се надява да се преориентира към продажба на коли втора употреба и сервиз. За това обаче ще му трябва нов лиценз и различен инвентар, като същевременно той е заплашен от загуба в размер на милиони долари, ако не успее да разчисти паркинга си, пълен с автомобили Chrysler.

В миналото Лафлам е имал запитвания от брокери да продаде паркинга, който семейството му притежава от 1954 г. Рецесията обаче вече е изтрила 30% от стойността му. „Това би било финансово бедствие“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 06.09.22 г.
fallback