fallback

Търговските центрове в ЦИЕ отново стават рядкост

Търговците все още търсят локации за развитие на веригите си в региона, а кризата намали драстично броя на проектите за молове

09:07 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Модерните търговски центрове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), чието по-интензивно развитие стартира през последните няколко години, започват да намаляват отново спрямо търговците, които имат интерес да наемат обекти в тях, след като икономическата криза засегна голяма част от проектите в сектора.

Това каза Мартин Забелко, управляващ директор на ING Real Estate Investment Management за ЦИЕ и Германия по време на изложението за недвижими имоти Real Vienna, което стартира вчера с медийното участие на Investor.bg.

„Преди във всяко село се строеше търговски център, което не беше правилно. Сега много от тези центрове стоят празни“, казва той.

Фактът, че редица от проектите за изграждане на търговски центрове в Източна Европа са били замразени, създава нови възможности в сегмента, тъй като все повече търговски вериги навлизат в региона, а тези, които вече имат дейност тук, се разширяват и търсят нови локации, обясни Забелко.

Той добави, че неговата компания е разработила концепция, свързана с търговските центрове, които изпитват функционални проблеми, за да им осигури заетост и да ги напълни с наематели.

Франц Юркович, председател на борда на директорите на Warimpex, потвърди, че сега възможностите за реализиране на проекти в някои сегменти на пазара на имоти са значително по-добри в сравнение с две години.

Той каза, че преди няколко години компанията му е планирала да стартира проект за изграждане на евтини хотели в Полша. Тогава обаче цените на земята са били нереалистично високи и се е забелязвало формирането на балон. Вследствие на това те се отказали от покупката на терен, като сега условията за това са значително по-благоприятни, след като цените са се върнали на нивата от 2004-2005 г. Още от изложението във Виена:

Очакват още „няколко трудни тримесечия“ за пазара на имоти

От 100 до 50 км/ч падна скоростта на българския пазар на имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 24.08.22 г.
fallback