fallback

Британците се завръщат на пазара на имоти в Европа

Резките понижения на цените и постепенното укрепване на паунда връщат на континента британските купувачи

16:47 | 25.05.09 г.

Резките понижения на цените на недвижимите имоти в горещите пазари в Европа и постепенното укрепване на паунда привличат обратно на континента британските инвеститори, които разполагат с налични средства, съвсем навреме за лятото.

Компании, които предлагат валутен обмен, и агенции за имоти отчитат подновен интерес от страна на британци с пари в брой, които търсят ваканционни имоти на популярни локации във Франция, Испания, Италия и Португалия, пише Financial Times.

Същевременно от Conti Financial Services, която осигурява ипотеки за имоти в чужбина, регистрират 20% ръст на запитванията през последните няколко седмици.

Активизирането идва след месеци слаби продажби, през които британците не искаха да инвестират пари на континента заради поевтиняването на паунда спрямо еврото. Наблюдава се още и обръщане на скорошната тенденция купувачи от континентална Европа да се стичат към британския пазар поради изгодния за тях валутен курс.

От Currencies Direct, компания за валутен обмен, казват, че броят на базираните във Великобритания клиенти, които купуват евро с цел покупка на имоти в Европа се е удвоил спрямо миналата година.

„През последните няколко седмици ставаме свидетели на драматичен ръст на обема средства, които влизат в международния пазар на имоти. Много заможни британци със значителни налични средства изчакваха и изглежда скорошното възстановяване на стерлинга повиши доверието им“, коментира Марк О'Съливан, директор в групата.

Паундът все още е по-слаб спрямо еврото в сравнение с преди година, но през последните два месеца успя да си върне част от стойността.

Въпреки че перспективите са несигурни, след като миналата седмица агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's понижи оценката си за перспективата пред държавния дълг на Великобритания, според анализатори паундът ще продължи да укрепва.

Британците, които доскоро предпазливо търсеха имоти в чужбина, сега започват да купуват, казва Адам Джордан от Moneycorp. Миналата седмица компанията е обърнала над два пъти повече британски лири в евро в сравнение с предходната седмица.

Другият стимул за британските купувачи се явяват последните понижения на цените, които засегнаха повечето райони в Европа. По думите на Ник Барнс, партньор в агенцията за имоти Knight Frank, никой пазар не е избегнал влиянието на икономическото забавяне, макар че някои са го понесли по-добре от други. Най-засегната е Испания, където цените в някои южни крайбрежни курорти паднаха с до 40% спрямо пиковите си стойности.

Популярни райони в Италия, Португалия и северна Майорка също регистрираха понижения на цените от 10-20 процента.

Наскоро бяха повлияни дори престижните райони във Франция. „Цените са далеч по-малко засегнати в Лазурния бряг например, защото там нямаше свръхпредлагане“, обяснява Барнс. „Продавачите обаче, които искат да реализират сделка сега, трябва са бъдат реалисти при ценообразуването. Цените вероятно са паднали с 10-12%”.

Според О'Съливан пониженията на цените може да стимулират още купувачи, дори паундът да остане на сегашното си ниво.

“По-проницателните инвеститори са наясно, че дори и паундът да е с 15% по-слаб спрямо еврото в сравнение с година по-рано, намалението от 30%, което могат да си договорят при покупката на имот, означава, че техният паунд сега е по-близо до 1,40-1,45 евро”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 31.08.22 г.
fallback