fallback

Възстановяването на пазара на имоти се отлага

Събрали се на конференция специалисти предричат, че повечето банки ще останат "парализирани"

16:44 | 25.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки че политици и коментатори видяха признаци на началото на възстановяването на пазара на имоти в Европа през последните седмици, някои експерти твърдят, че повечето банки ще останат „парализирани“ и че преди евентуално глобално възстановяване, може да се очакват още корпоративни проблеми, понижаващи се стойности на имотите и натиск в посока надолу върху наемите.

Около това мнение се обединяват участниците в конференцията за имоти и градоустройство, организирана от ULI Europe в Лондон миналата седмица.

Бриджит Роузуел, председател на Volterra Consulting и главен икономист в Голяма община Лондон, предрича „ужасен и дълготраен махмурлук“, като бюджетният дефицит, според нея, ще достигне нивата от след Втората световна война, което неминуемо ще забави възстановяването, пише PropertyEU.

Роузуел отхвърля твърдението, че рецесията се дължи единствено на неразумното кредитиране от страна на банките. Тя е представила анализ, базиран на икономически данни от Великобритания, Германия, САЩ и Япония, според който глобалният икономически спад първоначално е бил причинен от високите цени на суровините, а не от кредитната криза.

„Дори и да не бе настъпила банковата криза, в световната икономика пак щеше да има спад“, казва тя.

Въпреки факта, че глобалната икономическа рецесия навлиза вече в своето трето тримесечие (което е по-дълъг период от 75% от рецесиите, регистрирани до днес), а икономистите очакват още загуби на работни места и спад в БВП, Роузуел смята, че световната икономика все още не върви към депресия. По мнението й спад от 5% в БВП означава все пак, че 95% от бизнеса върви както обикновено.

Специалистите определят по-строгите регулации и политическата намеса във всички аспекти от пазара на имоти като нежелан, но неизбежен резултат от рецесията. Роузуел предупреждава, че трябва да не се стига до практика на протекционизъм, като според нея „капитализмът е издръжлив звяр и все още се развива в значимите държави“.

По-оптимистичен е Бърнард Ноблох, член на надзорния съвет на Hypo Real Estate, според когото по-строгият политически контрол може да помогне за завръщане на доверието на инвеститорите към сектора.

По думите на Бил Бенджамин, партньор в AREA Property Partners, за разлика от спада на пазара на имоти през 90-те години, който се е дължал главно на свръхзастрояване, сегашният е резултат основно на прекалено високи оценки на имотите.

„Дългосрочните инвеститори се завърнаха и те ще се нуждаят от имоти като единственото истинско средство за хеджиране срещу инфлацията, не толкова във Великобритания, но по-скоро в Европа, където наемите са свързани с индекса на потребителските цени“, казва Ноблох.

Някои специалисти обръщат внимание на отлива от глобалната експанзия на пазара на имоти. Джос Шорт, основател и главен инвестиционен директор в Internos Real Investors, смята, че съществува „мащабно оттегляне от развиващите се пазари към развитите пазари и дори още по-голям фокус върху вътрешните пазари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
fallback