fallback

Елана ФЗЗ се преименува на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя

СД ще може да увеличава основния капитал до 500 млн. лв.

13:22 | 25.05.09 г.

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ е новото име на дружеството със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя в България Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, съобщиха от дружеството.

Новото име на компанията, което съвпада с борсовия код на дружеството при предишната платформа за търговия на Българска фондова борса – София, е гласувано на Общото събрание на акционерите (ОСА), проведено на 22 май 2009 г.

Акционерите са одобрили още предложението Съветът на директорите да има право да увеличава основния капитал на дружеството до 500 млн. лева и да издава облигации на обща стойност до 500 млн. лева в срок до 5 години. Друга точка, гласувана от акционерите, е срокът на дружеството да бъде удължен до 2018 г.

„Целта на гласуваните промени е да предоставят възможност за по-гъвкаво и ефективно управление на дружеството,” каза Стоян Малкочев, изпълнителен директор на фонда. Той допълни, че срокът на дружеството се удължава, за да се даде възможност за постигане на целите, поставени със създаването на фонда, а именно комасация и окрупняване на земеделските масиви.

ОСА е избрало и нов член на управителния орган на дружеството – Иво Гъдев. Той ще бъде част и от одитния комитет на ЕЛАРГ.

Функцията на одитния комитет, чийто състав включва още Стефан Стефанов и Симеон Милев, е да следи за ефективната работа на вътрешните системи за контрол. Създаването на одитен комитет е резултат от промените в Закона за независимия финансов одит, приети през лятото на 2008 г.

На ОСА е представено и новото обслужващото дружество на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя - Агроменидж АД, одобрено от Комисията за финансов надзор.

Акционери в обслужващото дружество Агроменидж са Делян Павлов и Бойко Младенов, като всеки един от тях притежава по 50% от капитала на компанията.

Смяната на обслужващото дружество е извършена през март, след като Елана фонд за земеделска земя обяви договора с предишното обслужващо дружество - Елана Пропърти Менидмънт, за нищожен поради конфликт на интереси.

Според фонда за инвестиции в земеделска земя конфликтът на интереси произтича от това, че в Съвета на директорите на Елана ФЗЗ АДСИЦ и в управлението на обслужващото дружество участват едни и същи лица, а именно Елана Холдинг АД.

Елана Холдинг е учредител на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, но след няколко увеличения на капитала основни акционери в последното станаха институционални инвеститори, които вече контролират Управителния съвет на дружеството.

До момента 2000 акции от капитала на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя смениха собственика си при цена 0,7 лева, или без промяна спрямо петък.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback