fallback

Онлайн размяната на жилища - все по-честа практика сред американците

Въпреки че това е разрастващ се пазар, експерти не очакват подобен тип сделки ще се наложат като стандарт

11:15 | 25.05.09 г.

Размяната на едно жилище срещу друго може и да не се очаква да набере популярност у нас, но на други места по света този начин за реализиране на имот става редовна практика. В случая със САЩ тези сделки  все по-често стават факт и то по интернет, пише MSNBC.

Даян Пийк е трябвало да се премести от Джорджия в централната част на Флорида, но в продължение на шест мeсеца никой не проявил интерес към покупка на къщата й извън Атланта.

Андрю Бау от Орландо пък е трябвало да продаде семейното жилище, за да се премести в Атланта, но също не се радва на особен успех. Решението както за Пийк, така и за Бау идва с регистрацията им в сайт, който свързва хора, желаещи да разменят жилищата си. При регистрацията те въвеждат изискванията и предпочитанията си и подобно на сайтовете за запознанства биват свързвани с подходящите хора за сделката. Около седем месеца по-късно Пийк и Бау разменят жилищата си.

Те са част от малка, но растяща, група от собственици на имоти, които започват да използват интернет, за да разменят жилищата си.

Повечето експерти обаче не очакват онлайн размяната на жилища да се превърне във водеща тенденция, тъй като в повечето случай е по-лесно да продадеш имота, да се преместиш в друг град и да потърсиш друго жилище. Размяната освен това ограничава избора, защото контрагентите трябва да разменят не само имот, но и регион.

„Аз съм убеден, че това е растящ пазар и със сигурност има възможности”, казва Пол Хабиби, преподавател от UCLA Anderson School of Management. „Все пак обаче мисля, че това ще са единични сделки, а не стандартни”.

Браян Строука, собственик на сайта, използван от Пийк, казва, че този вид сделка не е чиста размяна. Всяка страна купува жилището на насрещната, получавайки нова ипотека. Това дава малко повече гъвкавост, тъй като жилищата може да са със значително различаващи се стойности.

Строука казва, че сайтът му се разраства бързо. Основал го е през юни 2007 г. и вече има над 50 хил. профила и регистрирала около 75 нови на ден. По думите му той е създал сайта, след като „пазарът започна все повече да се влошава и хората не успяват да продадат имотите си”.

По същата причина и Меган Зайтц, брокер на имоти, създава свой сайт през февруари. Той има 270 регистрирани потребители, които срещу такса от 20 до 150 долара могат да разменят, отдават под наем или продават жилищата си.

Според друг собственик на такъв сайт основната разлика между старомодния начин за покупка на жилище и онлайн размяната е отстъствието на посредник. По втория начин според него хората спестяват много от комисиони за брокери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 29.08.22 г.
fallback