fallback

Регламентираха отчуждаването на имоти за добив на енергия

Енергийно предприятие, което е концесионер, може да сключи със собствениците договор, по силата на който да придобие право на собственост

15:39 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират отчуждаването на имоти за нуждите на добива на енергийни ресурси.

Енергийно предприятие, което е концесионер и извършва дейности по добив на енергийни ресурси, може да предложи на собствениците сключването на договор, по силата на който да придобие правото на собственост или друг вид вещно право върху недвижимите имоти, включени в концесионната площ.

Ако не може да открие собствениците на земята, концесионерът има право да поиска съдействие от министъра на икономиката и енергетиката, който се задължава да изиска необходимата информация от компетентните органи.

В случай че концесионерът не постигне споразумение със собствениците, може да поиска от министъра на енергетиката предприемането на действия по принудително отчуждаване на имота. Разходите по отчуждаването са за сметка на концесионера.

Отчуждените имоти, както и други имоти държавна собственост, включени в границите на концесионната площ, ще се предоставят на концесионера с решение на МС като принадлежност по смисъла на Закона за концесиите.

При прекратяване на концесионния договор имотите, предоставени на концесионера като принадлежност, се връщат на държавата, като редът и условията за това се определят в концесионния договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 05.09.22 г.
fallback