fallback

Домашните любимци ограничават почивките си по хотели

Заради кризата и свитите бюджети на стопаните си животинките все по-рядко отсядат в специално предназначените за тях хотели

12:14 | 21.05.09 г.

Икономическите проблеми разширяват не само териториалния си обхват, но и биологическия. Оказва се, че човекът не е единственият вид, засегнат от рецесията, която влече след себе си и неприятни изненади за домашните любимци, доскоро необезпокояваните от новини за финансов крах, фалирали компании и ръст в безработицата.

Заради кризата и свитите бюджети на стопаните си животинките все по-рядко отсядат в специално предназначени за тях хотели. Това показа проучване на Investor.bg сред няколко от хотелите за домашни любимци в София. По думите на служителите в тях се очертава известно забавяне в търсенето на услугата, без да се отчита натовареността през определени сезони, и някои от тях очакват тенденцията на забавяне да се запази тази година и заетостта като цяло да е по-ниска в сравнение с предходни години.

Обстановката обуславя и решените на хотелите да не повишават цените за престой на домашните любимци. В момента средните цени за нощувка са между 15 и 20 лева.

Заетостта на хотелите сега не е голяма, като от хотел „Чопър“ обясняват, че при тях делът на заетите помещения възлиза на около 30 на сто към момента. Капацитетите на хотелите обаче се запълват по време на празници и отпускарски периоди. В хотел „Догленд“ най-натоварено е времето между юни и септември, а от „Хепи“ за време на най-интензивно търсене посочват коледните и новогодишни празници.

Както и при хотелите за хора, инвестицията в подобно заведение зависи от неговата големина и лукса, които предлага. В случай с „Хепи”, който е от тип семеен хотел, първоначалната инвестиция преди три години е била около 20 хил. лева. Вложенията в хотел, който настанява животинките само в клетки и такъв, който предлага отделни стаи, естествено се различават значително.

Що се отнася до нормативната уредба на такава инвестиция от „Чопър" коментираха, че тя е много бедна и се позовава на няколко отделни разпоредби. Въпреки че има закони за приюти и развъдници, конкретна регламентация на хотелите за животни няма. За да се започне подобно начинание, задължително се изисква разрешение от регионалната ветеринарно медицинска служба, както и договор с ветеринарен лекар, обясниха от „Хепи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 02.09.22 г.
fallback