fallback

Процесът по привличане на капитали на пазара на имоти в Европа се засилва

Само във Великобритания през следващите седмици се очаква да бъдат привлечени над 1 млрд. паунда

12:08 | 21.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на инвеститорите и компаниите на пазара на имоти в Европа, които планират да наберат нови капитали в близко бъдеще, се увеличава.

С пониженията на капиталовите стойности, които в някои случаи надхвърлят 40%, и с покачването на доходността на установените пазари на континента, инвеститорите следят все по-отблизо пазара в търсене на изгодни сделки за придобиване на качествени активи на ниски цени.

Опортюнистични инвеститори, фондове за дялов капитал и фондове за имоти се готвят да се върнат на пазара, страхувайки се да не изпуснат дъното преди да започне процесът на възстановяване.

Западните пазари, като тези във Великобритания и Франция, вероятно ще са едни от първите, които ще усетят повишената инвестиционна активност, смятат анализатори.

Само във Великобритания през следващите седмици се очаква да бъдат привлечени над 1 млрд. паунда.

Great Portland Estates и Shaftesbury тази седмица се присъединиха към Max Property и някои други непублични компании в набирането на капитал.

Има признаци, че темповете на спад в цените на инвестиционните активи на пазара на имоти се забавят, пише FT.

Според IPD стойностите са се понижили с 2,3% през април в сравнение със спад от 3,1% за март. Все повече брокери говорят за стабилизиране на цените на качествените имоти.

Това е довело и до по-добро представяне на публичните компании за имоти, което прави момента подходящ за набиране на нов инвестиционен капитал, пише изданието.

Все още никой не е обявил дъното на пазара, но много инвеститори искат да имат готов капитал, когато този момент дойде.

Във вторник изпълнителният директор на Great Portland Estates Тоби Кортлод каза, че спадът все още не е приключил, но краят е достатъчно близо и вече е подходящ момент да се влага капитал избирателно на цени, които биха донесли добра възвръщаемост.

Ник Леслоу, инвеститорът зад Max Property, сравнява този период с края на миналата рецесия, когато той изгради своята компания от 1 млрд. паунда.

Други обаче са все още предпазливи относно прекалено големи инвестиции в сектор, в който приходите са пряко свързани с икономическия ръст и докато икономиката е в рецесия не може да се очаква ръст на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 02.09.22 г.
fallback