fallback

Британската строителна индустрия изпитва недостиг на квалифицирани кадри

Според проучване това ще е голям проблем, когато икономиката започне да се възстановява.

09:12 | 21.05.09 г.

Строителната индустрия във Великобритания изпитва недостиг на квалифицирани кадри въпреки кризата на пазара на имоти, която ограничава строителството. Това показва проучване на британския институт на професионалните строители (CIOB), цитирано от PropertyWire.

77% от участващите в годишното проучване смятат, че има недостиг на квалифицирана работна ръка в строителството и 78% от тях са на мнение, че това ще е проблем, когато икономиката започне да се възстановява.

Само 37 на сто от компаниите казват, че наемат на работа стажанти. Над три четвърти пък смятат, че чиракуването трябва да е задължително при публични проекти. Икономическата криза обаче принуждава много компании да наемат по-малко новозавършили студенти и да намалят броя на стажантите.

„Строителството не успява ефективно да привлече студенти и нови играчи. Това уврежда дългосрочното развитие на професионални кадри в индустрията. Не може да се отрече значението на наемането на висшисти и стажанти, тъй като тези служители олицетворяват бъдещето на индустрията”, казва Майкъл Браун, зам.-изпълнителен директор на CIOB.

„Съществува опасността, когато търсенето започне да расте и набирането на работна ръка се увеличи, голям брой квалифицирани работници да изберат да не се върнат в индустрия, тъй като са се пренасочили към други кариери”, казва Браун.

Съкращенията на работна сила също значително засягат индустрията, като 54 на сто от компании признават, че е трябвало да освобождават служители, а 14 % очакват подобно нещо да се случи.

Малко от тях очакват подобрение на пазара през 2009 г. Около 67 на сто прогнозират спад в търсенето на строителни услуги през 2009-2010 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 31.08.22 г.
fallback