fallback

Инвестиционните пазари на имоти все още усещат ефекта от краха на Lehman

Доходността на пазарите в ЦИЕ е отчела значително по-рязък ръст в сравнение с други региони в Европа през първото тримесечие

14:34 | 20.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дългият период за сключване на сделки с бизнес имоти в Европа означава, че поне по отношение на инвестиционния обем пазарите все още усещат ефекта от краха на Lehman Brothers през септември миналата година.

Голяма част от инвестиционните сделки, сключени през първото тримесечие на тази година, са били договорени през последното тримесечие на 2008 г., непосредствено след фалита на инвестиционната банка, сочи проучване на консултантската компания CBRE.

Ефектите от банковата криза на Стария континент са били засилени от реакцията на германското правителство, вследствие на която германските фондове за имоти от отворен тип – едни от най-активните инвеститори на пазара на имоти, са намалили активността си по придобиване.

В резултат на това общият обем от инвестиционни сделки в Европа през първото тримесечие отчете рязък спад, казват от компанията. Обемът се е понижил до 11,5 млрд. евро, което е с 44% по-малко в сравнение с регистрирания за последното тримесечие на 2008 г.

Почти всички пазари в Европа са били засегнати от тези процеси, но от компанията отбелязват, че британският пазар е отчел спад от 22%, което е по-малко в сравнение със средното понижение за континента.

Това факт от е особено значение, тъй като Великобритания поведе Европа към низходящия тренд на пазара на имоти и сега редица анализатори очакват тя да бъде първият пазар, който ще започне да се възстановява.

Инвестиционните нагласи, специално в Централен Лондон, значително са се подобрили през последните седмици на първото тримесечие. Това е валидно поне по отношение на най-качествените активи, като редица сгради са били обявени за продан или са сменили собствениците си през март.

Същото се забелязва и в промяната в доходността за периода. Капиталовите стойности са продължили да се понижават, а доходността – да се повишава в повечето от европейските градове. Въпреки това във Великобритания доходността вече се стабилизира, а в случаите, когато се е повишила, това е било с по-малко от средното за Европа.

За сравнение доходността в Централна и Източна Европа, която в началото на спада изглеждаше по-стабилна в сравнение с тази в Западна, е отчела по-рязък ръст в сравнение с други региони на континента.

Вече е очевидно, че тези развиващи се пазари са засегнати в значителна степен от спада в глобалната икономика и по-специално от понижените инвестиционни нива в глобален мащаб, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 04.09.22 г.
fallback