fallback

Британски архитекти възлагат надеждите си на Близкия изток и Африка

Приходите от такси от чужбина вече надхвърлят тези от местния пазар за британските архитекти

12:42 | 20.05.09 г.

Британските архитекти очакват 60% ръст на договорите за проекти в чужбина през следващата година, като пазари като Абу Даби и Саудитска Арабия се прогнозира да допринесат най-силно за нови бизнес възможности, изпреварвайки традиционно доходоносните Западна и Източна Европа. Това сочи авторитетно годишно проучване на сектора, което анкетира около 135 архитектурни бюра в Обединеното кралство. 

Договорите зад граница са донесли такси в размер на общо около 1,4 млрд. паунда на британските архитекти за 2008 г., като комбинираните приходи от чужбина вече надхвърлят тези на вътрешния пазар при текущите условия.

В проучването, което ще бъде подробно представено на 27 май, се прогнозира, че Близкия изток ще формира около 20% от всички постъпления от чужбина следващата година, докато приходите от такси от Западна и Източна Европа ще формират около 18% и 14% съответно – признак, че Европа остава важен източник на нови договори и проекти за архитектите от Острова.

Други значителни външни пазари с потенциал за ръст са в Африка, по-конкретно в Северна Африка като Либия и Мароко. Договорите за проекти в Африка са нараснали от дял от 4% през 2008 до 7% през 2009 г., като се очаква той да продължи да се увеличава.

„Работим в 50 държави и 85% от дейността ни е международна“, казва Мужан Мажиди от Foster + Partners, цитиран от EuropeRE. По думите му около 35% от таксите им идват от Близкия изток, предимно от Абу Даби.

Компанията има проект и в България за изграждането на ваканционен комплекс до Бяла на българското Черноморие, който стана обект на протести от страна на природозащитници. Тя беше и сред кандидатите за изработване на проект за вторичен столичен център в София, който миналия месец беше спечелен от френския архитект Доминик Перо.

Други британски архитектурни бюра също отчитат увеличение на приходите от чужбина, като BDP регистрира ръст на приходите от такси за чуждестранни проекти от 17,9 млн. паунда през 2007 г. до 28,6 млн. през 2008 г., а от Atkins имат повишение от 15 млн. паунда на 36 млн. за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 09.09.22 г.
fallback