fallback

Усвояването на офис площи от европейски банки намалява с 80%

През първото тримесечие на годината никоя банка не е наела нови офиси в Брюксел, Будапеща, Милано, Амстердам, Барселона, Глазгоу и Единбург

10:14 | 20.05.09 г.

Усвояването на офис площи от европейските банки е намаляло с 80 на сто през първите три месеца на 2009 г. спрямо дългосрочната средна стойност, като най-засегнати са Лондон, Варшава и Москва. Това показва анализ на Cushman & Wakefield (C&W), цитиран от PropertyEU.

От компанията очакват много банки да увеличат програмите за продажба и обратен лизинг на недвижими имоти, за да наберат капитал през следващите 12 месеца, особено тези, получили значителни правителствени инжекции.

Банки като италианската Unicredit, британската HSBC и испанската BBVA вече предприеха много подобни програми с имоти в Европа.

С продължаващия спад в наемните и капиталовите стойности от C&W очакват също банките да намалят оперативните си разходи чрез предоговаряне на лизиноговите си договори. Много от собствениците са все по-склонни на договаряне на по-благоприятни условия, за да са сигурни, че имат наематели вместо да рискуват да останат с празни имоти.

Очаква се продължаваща консолидация в сектора през 2009 г., което впоследствие ще доведе до рационализация на вложенията в недвижима собственост. Въпреки активните сливания, които вече са започнали, обаче все още има относително малко площи, които се преотдават под наем от банките на основните европейски пазари. Това се обяснява с факта, че повечето банки вече използват ефективно пространството и с това, че наскоро слелите се финансови институции тепърва предстои да изясняват изискванията си за площите. След като това се случи обаче, се очаква площите, преотдавани под наем, да се увеличат значително през годината. Към момента пазарът с най-голям процент на преотдваните площи е Докландс в Лондон, където 42 на сто от общия инвентар от площи за наемане, се предлагат от банките. За разлика от него във Франкфурт само 1% от предлаганите офис площи са от банките.

През първото тримесечие на годината никоя банка не е наела нови офиси във водещи пазари като Брюксел, Будапеща, Милано, Амстердам, Барселона, Глазгоу и Единбург. За разлика от тях Париж, Франкфурт и Мадрид регистрират ръст на площите, усвоени от банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
fallback