fallback

Цената на земеделската земя у нас с 35-40% под нивата от септември 2008 г.

До края на годината се очаква леко покачване на цените на земята

09:55 | 20.05.09 г.

Цената на земеделската земя у нас се е понижила с 35-40% спрямо пиковите нива от 2008 г. - през месец септември, показват данни на Елана Пропърти Мениджмънт, представени по повод проучване на Investor.bg.

Това изменение според компанията се обяснява от комбинация между отдръпване на голяма част от традиционните за последните няколко години купувачи (АДСИЦ, непублични дружества, инвестиращи в земеделски земи и някои от по-големите арендатори по места) и спекулативния ръст на земята през първите три тримесечия на 2008 г. Оттеглянето на инвеститорите е резултат от проявленията на финансовата криза и проблемите с реализацията на продукцията за стопанската 2007/2008 г.

За изменения в цената на земеделската земя от началото на годината досега от Елана коментират, че сегашните нива в известна степен преповтарят стойностите от края на миналата година, докато от Агро Финанс АДСИЦ посочват 10% спад към момента.

Почти съвпадат отговорите на компаниите относно диапазона на цените към момента, като от Елана посочват 220 -300 лева на декар, а от Агро Финанс – граници между 200 и 320 лева/дка и средна цена от 280 лева на декар.

В горния ценови праг пребладават райони като Добруджа, следвана от Северноцентрална и Североизточна България. Обработваемата земя с най-ниска цена в страната е разположена във Видин, Хасково, Ловеч, Габрово и Перник.

Като най-предпочитани райони според Агро финанс се очертават Северноцентрален и Североизточен, а като най-малко привлекателни - Северозападен и Югоизточен район. Интересното е, че за най-интензивен пазар към момента от Елана визират Северна България и Югоизточна България – област, която от другата компания характеризираха като непривлекателна.

Според компаниите сделки със земи от началото на годината досега има, но в значително по-малък обем спрямо предходните години. Има вече и коренна разлика в самите инвеститори, които акцентират вече на концентрацията на земята и се опитват да оптимизират портфейлите си, като се освобождават от ненужните им земи и концентрират покупките си в определени райони и дори в определени землища, добавят от Елана.

Рентата бележи траен ръст, като средните нива, на които са се сключвали арендните договори за 2008-2009 г., са били над 20 лева/дка.

„Голяма роля за това са изиграха плащанията на единица площ, засиленият интерес към наемането на земя и стремежът за далеч по-добра регламентация на поземлените отношения, което е предпоставка за развитието на модерно земеделие”, обяснява Георги Георгиев, прокурист на Елана Пропърти Мениджмънт.

По думите на експерти от Агро финанс средната рента за стопанската 2009 - 2010 г. (започва от 1 октомври 2009 и завършва на 1 октомври 2010 г.) е в диапазона 18 лв. – 20 лв. в сравнение с 10 лв. - 15 лв. за миналата година.

Апокалиптична гръмкост липсва и в прогнозите на анкетираните компании за развитието на пазара до края на годината.

Цените едва ли ще надхвърлят 350 лева/дка, казва Георгиев, добавяйки, че очаква постепенно съживяване на пазара. По думите му едва ли обаче ще бъде достигнат обема сделки от миналите години, тъй като инвеститорите все още са силно притеснени от ефекта на икономическата криза върху пазара на недвижими имоти и в частност на този на земеделски земи.

С оглед на макроикономическата обстановка и настроенията на пазара към момента от Агро Финанс не очакват значителни промени в ценовите нива и обема на сделките до края на годината. Плавност на промените прогнозират и от Земеделски инвестиционен фонд Серес АД, откъдето очакват леко покачване на цената на земеделската земя до края на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
fallback