fallback

Продажбите на къщи в Естония със 75% по-малко спрямо върха си

Тъй като повечето сделки касаят по-евтини имоти, пазарът на къщи е по-сериозно засегнат от този на апартаменти, смята експерт от сектора

09:59 | 19.05.09 г.

През първото тримесечие на годината са били осъществени 160 сделки с къщи в Естония, казва Андрес Хал, изпълнителен директор на естонската компания за имоти Uus Maa Kinnisvarakonsultandid, цитиран от Baltic Business News.

По думите му този обем е с 40 на сто по-малък в сравнение с миналата година и със 75% под пиковите си стойности. Според него малкият брой сделки принуждава купувачите на понижават цените.

„Тъй като по-голямата част от сделките са за по-евтини имоти, пазарът на къщи е по-сериозно засегнат от този на апартаменти”, казва Хал. Според него цената на къщите е на нива от 2006 г. Цените на солидните каменни къщи започват от 2,5 млн. крони (1,6 млн. евро) в близост до Талин и от 3 млн. крони в Талин.

Основният проблем е липсата на банково финансиране, откакто банките започнаха да изискват допълнителни обезпечения за заемите. „Това засяга цената на парцелите за строителство на къщи, която в някои области се е понижила с над 75 на сто”, казва Хал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 07.09.22 г.
fallback