fallback

Шефове на банки: Жилищният пазар в САЩ се възстановява

Изпълнителни директори на няколко американски регионални банки посочват положителни сигнали от сектора

18:41 | 18.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

На американския жилищен пазар започват да се наблюдават някои окуражаващи сигнали за възстановяване, смятат изпълнителни директори на няколко регионални банки, анкетирани от CNBC.

“Ипотечният бизнес бележи рязък ръст – 70 на сто при рефинансиранията и 30 на сто при покупките на нови жилища“, посочва Кели Кинг, който е изпълнителен директор на банката BB&T. “В ниския сегмент вече започваме да наблюдаваме известно раздвижване. Има дълъг път за извървяване, но определено се наблюдава активност“, заявява специалистът пред агенцията.

Подобно е и мнението на Стив Калк от Chicago Bank, който завява, че се наблюдава зародиш на растеж. Това според него се вижда и от финансирането, тъй като банките генерират значителен ръст на депозитите. „Това е ясен знак, че хората започват да се връщат и да подкрепят ипотечния пазар“, казва Калк.

Въпреки окуражителните сигнали обаче, не всички са оптимисти. Изпълнителният директор на Zions Bancorp Харис Саймънс предупреждава, че това, което се наблюдава, все още не е сигнал за обръщане на настроенията – това щяло да се случи поне през 2010 година. Дотогава трябвало да станат видими известни сигнали на стабилизация на жилищния сектор.

„Данъчните кредити помагат, но увеличаващата се безработица все още не е ясно какво ще се случи в близко бъдеще“, смята Саймънс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:04 | 03.09.22 г.
fallback