fallback

Низходящото движение на цените на имотите в Испания продължава и през април

Крайбрежните райони са най-тежко засегнати, като средните цени там са паднали с 13,5% през април на годишна база

15:44 | 18.05.09 г.

Низходящата тенденция при цените на имотите в Испания продължава, сочат поредните данни за пазара. Цените на имотите в страната са паднали с 10% за 12 месеца до края на април, според индекс за пазара на Tinsa - една от най-големите компании за изготвяне на оценки, съобщава PropertyWire.

Крайбрежните райони са най-тежко засегнати, защото високата концентрация на ваканционни жилища там означава голям отлив на чуждестранни инвеститори. Средните цени в крайбрежните райони са паднали с 13,5%.

Големите градове, включително Мадрид и Барселона, отчитат следващото най-голямо понижение на цените, средно с 10,3%, докато при Балеарските и Канарските острови се наблюдава по-малко намаление от 9,2%.

По-задълбочен анализ на данните разкрива различните модели на движение на цените по райони. В големите градове се наблюдава постоянен спад на цените, които са намалели с 1,9% през април 2008 и се понижават равномерно всеки месец оттогава насам.

На средиземноморското крайбрежие цените се движат зигзагообразно - спад от 1,2% през април 2008, спад от 8,3% през август и подобни големи понижения през октомври и ноември. Най-резкият спад идва през декември (-14,3%), а през януари цените падат с 12,6%. Известно забавяне на спада има през февруари (-10,7%), но през март той отново се ускорява -11,5% и -13,5% през април 2009 г.

Цените на Балеарските и Канарските острови първоначално оказват съпротива на общата тенденция и отчита повишения от 1% и 1,4% през април и май миналата година, но започват да падат през юни. Оттогава тенденцията към понижение е стабилна и достига пик от -9,2% миналия месец.

Заради отлива на чуждестранни инвеститори в имоти правителството се опитва да стимулира търсенето сред местното население, но последната мярка беше посрещната с критики. Тя предвижда през 2011 г. да бъдат премахнати данъчни облекчения за кредитополучатели с доходи 24 хил. евро или повече, като се очаква това да насърчи хората да купят имот преди отпадането на облекченията

Предприемачи обаче разкритикуваха хода, като го определиха като негативен, а от опозицията заявиха, че това е атака срещу интересите на средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
fallback