fallback

Берлускони обеща жилища за засегнатите от земетресението до половин година

Правителството е готово да поеме изцяло възстановяването на разрушените домове, заяви италианският премиер

12:05 | 18.05.09 г.

Премиерът на Италия Силвио Берлускони съобщи, че за половин година ще бъдат построени нови домове за жителите на провинцията Абруцо, които останаха без домове след земетресението през април.

„Досега 63 хил. души живеят извън домовете си и не могат да се върнат в малкото оцелели сгради, защото са страхуват от нови трусове“, е казал Берлускони на среща с премиера на Русия Владимир Путин, цитиран от Риа Новости. По думите му половината от тези хора са настанени в хотели, а другата – в палаткови лагери.

„Пристъпваме към изграждане на нови жилища за тези хора и те трябва да бъдат завършени в течение на шест месеца“, е казал италианският премиер.

При разрушителното земетресение загинаха близо 300 души. Най-силно засегнат беше административният център на провинцията град Л'Акуила.

„Надяваме се през ноември хората да имат покрив над главите си. Вече сме отделили нужните средства, за да възстановим провинцията“, е казал Берлускони.

По думите му засега са предвидени 8,7 млрд. евро, но ще трябват поне 10 млрд. Окончателната стойност ще бъде определена по-късно, като правителството е готово да поеме изцяло възстановяването на разрушените домове, е заявил италианският премиер.

Италия ще използва сеизмоустойчиви строителни методи, които ще обезопасят имотите в случай на земетресение. 95% от жилищата в Л'Акуила са били построени без използването на подобни технологии, е допълнил Берлускони.

Слабото строителство беше посочено като причината за големите щети от земетресението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 13.09.22 г.
fallback