fallback

Обявяват все повече хотели за продажба в Румъния

На пазара са се появили над 20 хотела, за които собствениците им искат общо 80 млн. евро

09:54 | 18.05.09 г.

От началото на годината все повече хотели се обявяват за продажба в Румъния на фона на 26,4 на сто спад в търсенето на хотелски стаи за първото тримесечие, като същевременно цените за нощувка се понижават, пише ZF.

Заради липсата на парични средства за завършване на строителните работи или за финансиране на бъдещи проекти на пазара са се появили над 20 хотела, за които собствениците им искат общо 80 млн. евро.

„В момента има много хотели за продажба по крайбрежието на Румъния, в долината Прахова – над 10 хотела, в Букурещ и големите градове като Сибиу, Брашов, Тимишоара”, казват от консултантка компания CB Richard Ellis/Eurisko.

През последните четири години стабилният икономически растеж и благоприятните икономически условия насърчиха финансирането на инвестиции в хотели и доведоха до появата на нови стаи на пазара чрез изграждането на нови хотели.

„Икономическата криза обаче повиши цената на заемния капитал. Освен това тя забави търсенето, понижи нивото на заетост на хотелите във водещите градове и обуслови по-жестока конкуренция насред постоянния спад в нивата на заетост”, коментират консултантите.

Заради тези нарушения много от инвеститорите в хотели изпитват ликвидни проблеми. „На практика при липса на кеш е налице свръхпредлагане на хотелски стаи заради липсата на платежоспособно търсене”, добавят от компанията. Оттук следва и напливът на хотели, обявени за продажба, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 01.09.22 г.
fallback