fallback

RICS: На пазара на имоти са необходими радикални регулаторни промени

Кралската институция на лицензираните оценители на имоти във Великобритания призова ЕП да гарантира високи стандарти и прозрачност

12:15 | 16.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Необходими са радикални промени в начина, по който се регулират финансовите пазари и пазарите на имоти, казват от Кралската институция на лицензираните оценители на имоти във Великобритания (RICS).

Тя е призовала новия Европейски парламент (ЕП) да гарантира високи стандарти и прозрачност във функционирането на пазара на имоти в Европа.

„Сегашната икономическа криза и предизвикателствата, свързани с промените в климата, които са тясно свързани, показват, че нашият стар модел на мислене вече не работи“, казва Урсула Хартънбъргър, директор Връзки с ЕС в RICS. „Това, от което се нуждаем, е радикална промяна в модела за контрол на финансовите пазари и тези на имоти и как се установява стойността (на тях)“.

От RICS са изпратили манифест до парламента, в който призовават неговите членове да се фокусират върху по-добрата регулация и високи стандарти при гарантирането на устойчиво развитие на икономиката и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.

RICS ще се стреми към по- тясно сътрудничество с парламента с цел въвеждане на по-високи стандарти при оценката на имоти, което според институцията ще спомогне за по-бързото икономическо възстановяване.

От RICS поставят акцент върху етичния аспект от процеса по оценка на имоти, като се стремят да окуражават инвестициите в енергийно-ефективни модели, особено по отношение на вече построените сгради.

Хартънбъргър добавя, че на тези въпроси не трябва да се гледа еднозначно от национална гледна точка, тъй като те са „трансгранични“ и засягат всички страни членки. Поради тази причина те трябва да се решават на европейско ниво.

„Европейският парламент трябва да намери прагматични, дългосрочни решения, не само за следващия законодателен период, но и за след това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
fallback