fallback

Имоти за 50 млрд. евро стоят непродадени в Гърция

Продажните цени на жилищата в страната са отчели спад от 10-12% през 2008 г. в сравнение с предходната

16:26 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Между 150 и 200 хил. жилища в Гърция на обща стойност 50 млрд. евро в момента не могат да се продадат, или защото никой не ги иска, или защото никой не може да си позволи покупка, пише гръцкото издание Imerisia.

Специалисти потвърждават, че цените на имотите са прекалено високи за гръцките купувачи.

Наред с това гръцкият сектор на имоти страда от безпланово развитие и липса на ефективен модел за контрол. Ситуацията се утежнява още повече от признаците на пренасищане на пазара, съчетани със спад на ипотечното кредитиране и негативен икономически климат.

Бурно е било и развитето при търговските имоти, при които площите в страната са се увеличили с 200 хил. кв. м през последните години, пише изданието.

Продажните цени на жилищата в страната са отчели спад от 10-12% през 2008 г. в сравнение с предходната, като понижението за по-големите апартаменти е дори по-голямо. Проблемно е положението и при ваканционните имоти, за които търсенето също значително се е понижило, а цените в някои райони са отчели спад от до 30%.

В момента в някои гръцки градове регулаторните органи взимат различни мерки, за да засилят контрола и да дефинират по-добре развитието на сектора. В Солун например до края на годината ще бъде изготвен нов градоустройствен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 02.09.22 г.
fallback