fallback

Свинският грип опустоши хотелите в Мексико

Заетостта на хотелите в страната падна с над 50% в края на април и началото на май след съобщенията за епидемията

12:48 | 14.05.09 г.

Заетостта на хотелите в Мексико падна с над 50% в края на април и началото на май след съобщенията за епидемия от грип A (H1N1), станал известен като свински грип, сочат данни на анализаторската компания STR, цитирани от Travel Daily News.

„Мексико и без това имаше лоша репутация заради уличното насилие. Свинският грип определено не помогна на хотелиерите“, коментира Ян Фрайтаг, вицепрезидент за глобалното развитие в STR.

Хотелите в Мексико отчитат рязко понижение на заетостта в края на април и първите няколко дни на май:

- Неделя, 26 април, заетостта е 36,1% (понижение от 21,1% на годишна база); - До сряда, 29 април, заетостта пада под 30%, до 29,5% (понижение от 46,8%); - До събота, 2 май, заетостта слиза до 24,4% (спад от 62,1%); - Като цяло за седмицата хотелите в Мексико отчитат спад от 50,7% на заетостта.

„Влиянието на H1N1 е жестоко, но се надяваме да се окаже сравнително краткосрочно, тъй като международните медии отчитат облекчаване на ограниченията за пътуване“, продължава Фрайтаг. „Въпреки това вероятно влиянието ще се усеща и през лятото“.

От началото на епидемията 25 хотела в района на Канкун са затворили, а спадът в туризма може да струва на Мексико около 2,3 млрд. долара пропуснати приходи, съобщи АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 04.09.22 г.
fallback