fallback

Обама с нови идеи за подпомагане на ипотечните кредитополучатели

Новите мерки целят избягване на лоша кредитна история за заемателите

10:21 | 14.05.09 г.

Очаква се администрацията на американския президент Барак Обама да разшири програмата си за подпомагане на собствениците на имоти, които срещат трудности при изплащане на ипотеките си, пише АР. Новите мерки целят да помогнат на собствениците да избегнат лоша кредитна история, дори и да не отговарят на изискванията за друг вид помощ.

Новата инциатива се очаква да включва начини, които да позволят на заемателите да избегнат процедурите за отнемане на имоти чрез продажба на техните жилища или връщането им на кредиторите, казват източници, запознати с плана.

Един от вариантите предвижда „къса продажба”, при която жилището да бъде продадено за по-малко, отколкото се дължи по ипотеката, но кредиторът да счете дълга за изплатен. При друга опция заемателят ще може да върне имота на кредитора, за да погаси заема и да избегне процедура по отнемане.

Късите продажби често са по-предпочитани от процедурите по отнемане, тъй като не влошават кредитното досие на кредитополучателя в такава степен, както отнемането. Брокерите на имоти обаче се оплакват, че процесът може да се проточи с месеци.

„Проблемът е, че никога не е ясно кой служител на банката е овластен да одобрява къси продажби”, казва Хауърд Глейзър, консултант в тази област. Правителстветните стандарти „ще ускорят процедурата за купувачи и продавачи, правейки я по-ефективна”, казва Глейзър.

По-рано тази година от администрацията съобщиха, че до 9 млн. заематели ще бъдат облагодетелствани от правителствената инициатива за облекчаване на ипотечните задължения, като от тях до 5 млн. ще рефинансират заемите си и 4 млн. ще договорят по-ниски месечни плащания по ипотеката си.

Досега 14 компания, формиращи три четвърти от ипотечни пазар са се включили в програмата и са готови да съдействат за намаляване на месечните плащания на ипотеките от заемателите и собствениците да останат по домовете си.

Междувременно темпът на отнемане на жилища в страната се ускорява, като данни на RealtyTrac Inc. показват, че броят на домакинствата, заплашени от отнемане на жилище, се е увеличил с 32 на сто през април в сравнение със същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 10.09.22 г.
fallback