fallback

Американците все по-близо до реалността за цените на жилищата

Повечето собственици на имот в САЩ смятат, че е достигнато дъното на жилищния пазар

10:01 | 14.05.09 г.

Повечето американци, които притежават жилище, вярват, че цената на дома им е паднала през изминалата година, като по-голямата част смятат също, че е достигнато дъно, сочат данни на сайта за имоти Zillow.com.

Общо 60% вярват, че имотът им е загубил от стойността си през последните 12 месеца. 18% са на мнение, че имотът им е поскъпнал, а според 22% стойността е останала същата.

В действителност 80 на сто от жилищните имоти в страната са поевтинели през този период, сочи анализ на сайта за първото тримесечие.

Компанията има специален индекс, който измерва съответствието между мненията на собствениците на жилища и реалността – индекс на Zillow за погрешно възприятие за цените на жилища. За първото тримесечие индексът отчита стойност от 5 пункта – най-ниската от създаването му през второто тримесечие на 2008 г. и по-ниска в сравнение с 10 пункта за четвъртото тримесечие на 2008 г. Нулева стойност би означавала, че мненията на собствениците съвпадат с реалността.

„Най-накрая американците започнаха да осъзнават реалността, а тя е, че 80% от имотите са поевтинели през последната година“, коментира Стан Хъмфрис, вицепрезидент на Zillow, цитиран от Ройтерс.

„Въпреки че днес те са по-реалистични, що се отнася до миналото, все още са твърде романтични за бъдещето, като трима от всеки четирима вярват, че цената на техния собствен дом ще нарасне или ще остане същата през идните шест месеца. За съжаление, малко са пазарите, за които очакваме толкова добри показатели“, допълва той.

Повечето собственици, 74%, вярват, че имотът им няма да загуби от стойността си в идните шест месеца, като смятат, че е достигнато дъно конкретно за спада на цената на тяхното жилище. По-конкретно, един от всеки четирима, или 27%, мисли, че цената на имота му ще нарасне през следващата половин година, докато близо половината, или 47%, са на мнение, че ще остане същата.

Сходен оптимизъм собствениците изразяват и относно бъдещето на цените на имотите на техния локален пазар. Около две трети от тях очакват цените на съответния местен пазар да нараснат или да останат същите, а според 37% цените ще паднат.

Проучването разкрива също, че значителен брой потенциални продавачи се въздържат от участие на пазар заради текущите условия. На въпрос относно планове за продажба, 31% казват, че има някаква вероятност да обявяват имота си за продажба в идните 12 месеца, ако видят признаци на възстановяване на пазара.

„Близо една трета от собствениците са готови да скочат на пазара при признак на стабилизация. Това може да създаде прилив от нов инвентар, което ще продължи низходящия натиск на цените“, коментира Хъмфрис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
fallback