fallback

Несебър разчиства сергиите по улиците, събира ги в два нови базара

Базарите са разположени непосредствено до паркинг Северен – голям и до Рибната борса

15:10 | 13.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговските сергии в Несебър ще бъдат премахвани поетапно от улиците, съобщиха от общината. Общинската администрация е решила да обърне специално внимание за разчистване на площите, заети от амбулантните търговци в Стария град.

Съществуващите стотици сергии за улична търговия, създават лош имидж на града и скриват фасадите и атмосферата на паметниците на културата, се казва в съобщението.

За да балансира интересите на местните жители с общата визия на Стария Несебър като град, включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, общината изгражда два нови търговски базара, където ще се концентрира уличната търговия.

Базарите са разположени непосредствено до паркинг Северен – голям и до Рибната борса. Стратегията е дългосрочна, тъй като създава алтернатива за търговците на сувенири и различни дребни стоки, като в същото време ще „разтовари“ малките улички на Стария Несебър, се посочва в съобщението.

От общината припомнят, че наскоро Несебър откри и своя „Уличка на занаятите”, която разполага вече с 14 занаятчийски работилници.

Най-големият проблем на Старинния Несебър от преди няколко години - незаконното строителство, вече е овладян, твърдят още от общината. От две години мерките на общинското ръководство срещу частни стопани, неспазващи изискванията и предписанията на Националния институт за паметниците на културата, са изключително сериозни. Срещу нарушителите се съставят констативни протоколи, които се предават на Регионалната дирекция за национален строителен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 04.09.22 г.
fallback