fallback

Собственикът на „Мадам Тюсо“ цели да се възползва от евтиния пазар на имоти

Британският инвеститор Ник Леслоу цели да набере до 200 млн. паунда на Лондонската борса, за инвестиции в имоти

12:45 | 12.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският предприемач и инвеститор Ник Леслоу, който чрез своята инвестиционна компания Prestbury Group притежава редица активи, включително и лондонския музей „Мадам Тюсо“, смята да създаде нова публична компания за имоти, за да се възползва от изгодните инвестиционни възможности в сектора.

Той е създал компанията Max Property, която цели да набере между 150 и 200 млн. паунда чрез първично публично предлагане на Алтернативния сегмент на Лондонската борса, за инвестиции в имоти.

„Трудните условия на пазара на имоти във Великобритания предоставят привлекателни инвестиционни възможности за онези, които имат опит в сектора и детайлно разбиране на въпросите за дългосрочното търсене и предлагане“, казва Обри Адамс, бивш изпълнителен директор на листнатата в Лондон Savills, който ще застане начело на борда на директорите.

Max Property ще проучва възможности във всички сегменти на пазара на имоти за период от пет години, през което време ще управлява придобитите активи с крайна цел да ги продаде.

Управлението на компанията е вложило 25 млн. паунда капитал в условия, в които инвестиционните нагласи сочат, че британският пазар може би вече се приближава към дъното, пише Ройтерс.

Средните цени на бизнес имотите се понижиха с над 40% от своя връх през лятото на 2007 г., а признаците на размразяване в глобалните кредитни пазари и забавянето на спада на британските жилища повишават очакванията за възстановяване по-късно тази година.

От хедж фонда Och-Ziff също са заявили интерес да инвестират 35 млн. паунда в публичното предлагане на Max Property.

Лийд мениджър и поемател на емисията ще бъде Morgan Stanley.

Компанията на Ник Леслоу притежава активи на обща стойност от над 3 млрд. паунда, сред които болници, музеи, хотели и бизнес сгради.

Той започва кариерата си много млад. На 17-годишна възраст става мениджър на магазин за хранителни стоки, а на 23 години вече е изпълнителен директор на първата си публична компания. По-късно се запознава и започва бизнес с инвеститора и филантроп Сър Том Хънтър, който е един от най-богатите бизнесмени в Шотландия. Съвместно с него Леслоу сключва редица сделки на пазара на имоти. Също от него е провокиран и интересът му към социалните проблеми.

През 2007 г. той заминава със семейството си в Малави, където финансира създаването на сиропиталище, а година по-рано работи по подобен проект в Перу.

В началото на миналата година взима участие в риалити формата на британския Канал 4 „Тайният милионер“, в който прекарва 10 дни в Глазгоу, където живее като обикновен човек и помага на хора в неравностойно положение.

Личното му богатство се оценява на 200 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
fallback